Εργασίες Μουσικής: 2021-2022

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου

Μουσική της Ινδίας, Β΄ Γυμνασίου

Επιμέλεια παρουσίασης: Λάμπρος Κατσούλης, 18/4/2022

Ινδία: Κλασική μουσική

Β. Μ. (Β Εικαστικών, 31 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: Indian Classical Music Concert - Parar Jalsa, Lake Avenue Sebak Sangha, Kolkata, January 2017

Ινδία, γενικά

Η Ινδία, με πληθυσμό 1,4 δις κατοίκους, ονομάστηκε από την περσική λέξη Hindu, που σημαίνει Ινδός ποταμός. Κύριες θρησκείες είναι ο Ινδουισμός, ο Μουσουλμανισμός και ο Βουδισμός, ενώ επίσημη γλώσσα είναι τα Χίντι. Το 1947 ανεξαρτητοποιήται από την Βρετανία. Είναι η χώρα των χιλίων φεστιβάλ, παραδόσεων και εθίμων.

Πολιτισμός

Η θρησκεία στάθηκε η βάση για σημαντικό μέρος της ινδικής μουσικής, σαν το αμεσότερο και απλούστερο μέσο για την επικοινωνία με τα θεία. Ορισμένοι ήχοι πυροδοτούν συναισθήματα, χωρίς απαραίτητα να έχουν κυριολεκτικό νόημα και αυτό θεωρείται ιερή, οριακή προσέγγιση της υπέρτατης αλήθειας, γεμάτη ευδαιμονία και συναισθηματική “γεύση”, ο δε μελωδικός ήχος, μέρος της πνευματικής εμπειρίας. Ο χορός και το θέατρο είναι τέχνες ιδιαίτερα σημαντικές στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή των Ινδών. Στο θέατρο, πέρα από τις επαγγελματικές παραστάσεις, πλανόδιοι μίμοι, γητευτές φιδιών, μάντεις κ.ά., χρησιμοποιούν μουσικά όργανα. Ο πιο γνωστός παραδοσιακός χορός της Ινδίας είναι το Καθάκ, που συνδυάζεται με μουσική, ποίηση και θέατρο. Οι χορευτές εκτελούν καθορισμένες κινήσεις τελετουργικού χαρακτήρα που απαιτούν πολύχρονη, συχνά επίπονη, εξάσκηση. Η λαική μουσική περιλαμβάνει τελετουργικά τραγούδια συνδεόμενα με τον κύκλο της ζωής (γέννηση, γάμο, θάνατο, ηλικιακές μυήσεις) και του χρόνου (των εποχών και των γιορτών κάθε θρησκείας).

Μουσική

Στην ινδική κλασική μουσική, που είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση που παραμένει ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της, επικρατούν δύο παραδόσεις:

Η μουσική Hindustani ανήκει στις βόρειες περιοχές της Ινδίας. Η προέλευσή της χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. , όταν απέκλινε από την Καρνατική μουσική, την παράδοση των νότιων περιοχών, που βασίζεται κυρίως στη σύνθεση. Είναι μονοφωνική, μελωδική μουσική, με τελετουργικό χαρακτήρα και μεγαλύτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Ο όρος marga, που αναφέρεται στο κλασικό αυτό είδος, σημαίνει ατενίζω, στοχάζομαι, ερευνώ, αναζητώ και προέρχεται από τα σανσκριτικά. Έτσι ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί το κύριο εργαλείο της αναζήτησης. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, τα μελωδικά συστήματα συγχωνεύτηκαν με ιδέες από την περσική μουσική, ιδιαίτερα μέσω της επιρροής των Sufi συνθετών όπως ο Amir Khusro, και αργότερα στις αυλές των Mughal, αναφέρονται συνθέτες όπως ο Tansen.

Μετά τον 16ο αιώνα, τα στυλ τραγουδιού διαφοροποιήθηκαν και προστατεύονταν σε διαφορετικές πριγκιπικές αυλές. Γύρω στο 1900, ο Vishnu Narayan Bhatkhande εδραίωσε τις μουσικές δομές, που ονομάζονται ragas, με βάση τις νότες τους.

Η σόλο μελωδία - raga, είναι το σημαντικότερο στοιχείο στη μουσική δομή, περιλαμβάνει δε όλα τα μελωδικά στοιχεία μιας σύνθεσης. Χρησιμοποιούνται περίπου 50 ragas στην πράξη, από τα χιλιάδες που περιγράφονται στα θεωρητικά κείμενα, ενώ οι αρχαίοι Ινδοί πίστευαν ότι ζωντανεύουν μια συγκεκριμένη εικόνα ή χρώμα και επικαλούνται μια συγκεκριμένη θεότητα. Κάθε ένα έχει μια κυρίαρχη διάθεση (rasa) και δύο βασικές νότες, μια κύρια που συνοδεύει τη μελωδική κίνηση και μια δευτερεύουσα (συνήθως μια 4η ή μια 5η ψηλότερα), χαρακτηριστικές μελωδικές φράσεις και συγκεκριμένη ώρα για την εκτέλεσή του. Η τονική μπορεί να καθοριστεί σε οποιοδήποτε μουσικό ύψος ανάλογα με τη φωνή του τραγουδιστή ή το είδος του μουσικού οργάνου (κυρίως τα έγχορδα sitar και sarod ή το πνευστό harmonium). Η ανάπτυξη ενός raga ξεκινάει με την μελωδική εισαγωγή και παρουσιάζονται οι νότες της οκτάβας σε αργό τέμπο για να γίνει ξεκάθαρο το συναίσθημα που κάθε νότα δημιουργεί σε σχέση με την τονική. Σταδιακά το τέμπο επιταχύνεται και το ύφος αποκρυσταλλώνεται. Ακολουθεί η μελωδική σύνθεση που καθορίζει τον ρυθμικό κύκλο πάνω στον οποίο θα συνεχισθεί ο αυτοσχεδιασμός, με τη συμμετοχή πλέον και των τυμπάνων – κυρίως του tabla. Η ρυθμική συνοδεία - tala, αναφέρεται σε όλα τα στοιχεία μιας σύνθεσης και περιγράφει τόσο το κάθε ρυθμικό μέτρο, όσο και τις αλληλουχίες ρυθμικών μέτρων πάνω στις οποίες χτίζεται ένα μουσικό έργο. Τα talas διαιρούνται σε ομάδες που αποτελούνται από 6 έως 16 χτύπους η καθεμία.

Το ισοκράτήμα – drone, αποτελείται από δύο συνήθως νότες ταυτόχρονα, συνοδεία του έγχορδου Tanpura. Οι διακεκριμένοι ινδουιστές μουσικοί χαρακτηρίζονται Pandit και οι μουσουλμάνοι Ustad. Η παράδοση της θρησκευτικής ουδετερότητας, που χρονολογείται από τους Sufi, ορίζει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να τραγουδούν συνθέσεις επαινώντας ινδουιστικές θεότητες και το αντίστροφο.

Περιγραφή video:

Εδώ καταγράφεται μια έξοχη ερμηνεία raga Tilak Kamod, σε φεστιβάλ, στην Καλκούτα.

Η αλληλεπίδραση των μουσικών εξελίσσεται διαρκώς στα ακόλουθα στιγμιότυπα: Κατά την εισαγωγή του raga η φωνή ανεβαίνει και η φράση κλιμακώνεται σταδιακά (1.25) και στη συνέχεια μπαίνουμε στο κυρίως μέρος (1.37) με τα κρουστά και την πρώτη στροφή των στίχων. Ακολουθούν η δεύτερη (2.22) και η τρίτη στροφή (5.22). Μετά τον συνεχή αυτοσχέδιο διάλογο της φωνής με το tabla και το harmonium, έρχεται ένα σόλο Tabla (9.24) και ένας μικρός διάλογος uptempo, ανάμεσα στη φωνή και το harmonium (10.12), καταλήγοντας στο finale (12.47).

Επίλογος:

Η κλασική μουσική Hindustani είναι ουσιαστικά ένα σύστημα έμμετρου αυτοσχεδιασμού, ένα πεδίο έρευνας, όπου εμβαθύνοντας κανείς, κρατά τις αισθήσεις οξυμένες, το νου συγκεντρωμένο και την καρδιά του καθαρή. Στίχοι Bhajan ενός Ινδουιστή:

Αυτό το σώμα δεν είναι παρά ένας φιλοξενούμενος τεσσάρων ημερών, ένα σπίτι φτιαγμένο από χώμα. Πάνω σε αυτή τη γη γίνεται το σημάδι σου, σύμβολο της καλής σου δουλειάς.

Οι βασικές πληροφορίες αντλήθηκαν από:

Ζωή Τσαλίκη

https://1lykadmb3.blogspot.com/

Ταμβάκης Κωνσταντίνος

https://piliosangeet.com.gr

Wikipedia

Σιτάρ, Μπανσούρι,Τάμπλα

Γ. Σ.-Μ. (Β Εικαστικών), 6 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Sitar, Bansuri Tabla trio / Rishab Prasanna & Sandip Banerjee & Nicolas Delaigue

Η Μουσική της Ινδίας

Στην συναυλία “The concert of Indian classical music” η οποία έγινε στις 25 Μαΐου του 2016, με τον διάσημο φλαουτίστα Rishab Prasanna και άλλους δύο περιπλανώμενους μουσικούς, τον Sandip Banner και Nicolas Delaigue. Τα όργανα τα οποία παίζονται στο βίντεο είναι το φλάουτο Bansuri, η Τάμπλα και το Σιτάρ.

Λίγες πληροφορίες για τα όργανα

Φλάουτο Bansuri: Το bansuri είναι ένα φλάουτο με φυσητό στο πλάι που προέρχεται από την Ινδική υποήπειρο. Είναι ένα αερόφωνο που παράγεται από μπαμπού, που χρησιμοποιείται στην κλασική μουσική των Ινδουστάνων. Ένα bansuri κατασκευάζεται παραδοσιακά από έναν μόνο κοίλο άξονα από μπαμπού με έξι ή επτά τρύπες στα δάχτυλα. Μερικά μοντέρνα σχέδια έρχονται σε ελεφαντόδοντο, υαλοβάμβακα και διάφορα μέταλλα. Το όργανο των έξι οπών καλύπτει δυόμισι οκτάβες μουσικής. Το bansuri είναι συνήθως μεταξύ 30 εκατοστών (12 ίντσες) και 75 εκατοστών (30 ίντσες) σε μήκος και το πάχος ενός ανθρώπινου αντίχειρα.
Τάμπλα: Η Ινδική Τάμπλα είναι κρουστό μουσικό όργανο της ινδικής μουσικής παράδοσης. Συναντάται σε τραγούδια και χορούς σε όλη την Ινδία και συνοδεύει κυρίως τη φωνή, το σιτάρ και το φλάουτο. Έχει πλούσιο και ποικίλο ηχόχρωμα γι’ αυτό και είναι σολιστικό όργανο. Αποτελείται από ένα ζεύγος τυμπάνων με μεμβράνες, που στηρίζονται σε στρογγυλές βάσεις και κουρδίζεται στον κύριο τόνο της ράγκα. Ο μουσικός κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα και για να παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και την παλάμη των χεριών του. Το μικρό τύμπανο έχει τη μορφή κώνου και φτιάχνεται από ξύλο και δέρμα. Το μεγαλύτερο τύμπανο έχει μπάσο ήχο και είναι μεταλλικό ή πήλινο με δέρμα. Είναι εξέλιξη αρχαίων κρουστών και πιθανότατα το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, γι’ αυτό και σήμερα χρησιμοποιείται σε όλες τις μουσικές του κόσμου. Κατασκευάζεται στην Ινδία.

Σιτάρ: Το σιτάρ είναι έγχορδο ινδικό μουσικό όργανο, περισσότερο διαδεδομένο στις βόρειες επαρχίες της Ινδίας και του Πακιστάν. Η εφεύρεσή του ανάγεται στον 12ο αιώνα στη περιοχή του Δελχί. Το σιτάρ έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στα έργα του κορυφαίου Ινδού μουσικού Ραβί Σανκάρ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του είναι ξύλο τικ για τη λαβή και το ηχείο. Οι γέφυρες του οργάνου είναι φτιαγμένες από οστά ελαφιού, έβενο ή σπανιότερα οστά καμήλας. Συνθετικά υλικά είναι συνήθη σήμερα.

Σχετικά με το τραγούδι

0:00 έως 1:16-παίζει ελαφρά το σιτάρ
0:15-μπαίνει το φλάουτο
1:16-αρχίζει και παίζει πιο δυνατά το σιτάρ
1:16 έως 9:57- παίζουν αρμονικά το σιτάρ με το φλάουτο(Bansuri)
9:57- μπαίνει η τάμπλα

Η Μουσική

Τα μουσικά όργανα στο συγκεκριμένο βίντεο έχουνε μεγάλη ευελιξία στο τονικό τους ύψος οπότε μπορούν να εκτελέσουν διάφορα μελίσματα. Στην αρχή το βίντεο ξεκινάει με έναν αργόν αυτοσχεδιασμό με ελεύθερο ρυθμό το φλάουτο και ύστερα αρχίζουν ένα ένα τα υπόλοιπα όργανα να μπαίνουν. Επίσης, στον ρυθμό υπάρχει πολυπλοκότητα. Τέλος το τονικό σύστημα του τραγουδιού είναι κυρίως τροπικό.

Συμπεράσματα

Τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω ταιριάζουν απόλυτα με το βιβλίο. Για παράδειγμα τα όργανα έχουν ευελιξία στο τονικό τους ύψος, υπάρχει ρυθμική πολυπλοκότητα, χρησιμοποιούνται χορδόφωνα (σιτάρ) – μεμβρανόφωνα (τάμπλα) και αερόφωνα (φλάουτο Bansuri). Οι πληροφορίες μου ήταν από την περιγραφή του βίντεο και από τη Βικιπαίδεια.

Link βικιπέδια-bansuri

Wikipedia: Ινδική τάμπλα

Wikipedia: Σιτάρ

Σεμινάριο ινδικής μουσικής

Π. Λ. (Β Εικαστικών), 7 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Ido Segal - “Classical Music of N.India” Seminar/ Σεμινάριο “Κλασσική Μουσική της Β.Ινδίας”

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο παραπάνω περιλαμβάνει ένα σύνολο μουσικών οργάνων με σκοπό να διδάξει την παραδοσιακή ινδική μουσική μέσω ενός σεμιναρίου. Μία παρέα ανδρών και γυναικών αποτελούν το μουσικό σχήμα και περνάνε την ιδέα της ινδικής μουσικής στους νεότερους.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

Το τραγούδι μεταδίδεται μέσα από το μουσικό εργαστήρι λαβύρινθος, που ιδρύθηκε το 1982, με σκοπό τη μύηση της παραδοσιακής μουσικής διαφόρων λαών από νέους, ταλαντούχους ανθρώπους. Είναι ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς, καλλιτέχνες, μαθητές και σπουδαστές.
ΟΡΓΑΝΑ Στο βίντεο χρησιμοποιούνται διάφορα όργανα, κρουστά όπως τουμπερλέκι και έγχορδα όπως κάτι σαν βιολί. Επίσης ακούμε τον έναν άνδρα να συνοδεύει με την φωνή του τα όργανα, δίνοντας μία άλλη αίσθηση στο κομμάτι.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βλέπουμε λοιπόν ένα μουσικό σχήμα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους που συνειδητά κάποιος αυτοσχεδιάζει. Η μουσική είναι παραδοσιακή από διάφορα μέρη της Ινδίας κάτι που σπανίζει στις μέρες μας. Να τιμούμε δηλαδή την παραδοσιακή μουσική.

Αυτό λοιπόν είναι το βίντεο και κάποιες πληροφορίες που επέλεξα για αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την παραδοσιακή μουσική γιατί από αυτήν προέρχεται η νέα. Μπορούμε λοιπόν από ένα βίντεο να αντλήσουμε πληροφορίες για τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τον ρυθμό και το κομμάτι που εφαρμόζονται, όπως και για τους καλλιτέχνες, που πολλές φορές γίνονται αναγνωρίσιμοι από τέτοιου είδους βίντεο δείχνοντας το ταλέντο τους.

Μουσική της Ινδίας

Π. Α. (Β Εικαστικών), 14 Φεβρουαρίου 2022

Οι ήχοι της Ινδίας, όπως μεταφέρονται στο κοινό από τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Ravi Shankar, στο βίντεο με τίτλο ‘’Pandit Ravi Shankar - Ind Day Celebrations’’ το οποίο δημοσιεύτηκε από τον χρήστη tripmonk0 την 02/06/09, στα πλαίσια εορτασμού της ημέρας ανεξαρτησίας της Ινδίας.

Βίντεο: Pandit Ravi Shankar - Ind Day Celebrations

Τα μουσικά όργανα της Ινδίας

Διανυσματικά ινδικά όργανα διανυσματική απεικόνιση. εικονογραφία από -  80126516

Η λέξη για την μουσική στην Ινδία είναι samgita και σημαίνει ταυτόχρονη φωνητική μουσική, οργανική μουσική και χορό. Η ινδική μουσική χωρίζεται σε κλασική και σε λαϊκή. Η κλασική μουσική διακρίνεται στην Βόρεια και στην Νότια Ινδία. Είναι μονοφωνική και δεν διαθέτει ορχήστρες όπως η ευρωπαϊκή.

Τι είναι το Χόλι

Μια δημοφιλής παραδοσιακή γιορτή της Ινδίας είναι η γιορτή των χρωμάτων, το Χόλι. Ξεκίνησε στην Ινδία αλλά και στο Πακιστάν και σε όλες τις χώρες με Ινδουιστικές κοινότητες. Χιλιάδες άνθρωποι εφοδιάστηκαν με την απαραίτητη χρωματιστή πούδρα για να βάψουν τους δρόμους των πόλεων, αλλά και τους εαυτούς τους στα χρώματα της γιορτής.

Το Χόλι είναι η παραδοσιακή γιορτή των χρωμάτων, της γονιμότητας και του ερωτισμού και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Η πολύχρωμη τελετή είναι το πιο χαρούμενο φεστιβάλ των ινδουιστών, γεμάτο με χρώματα, φαγητά και πολλά γέλια, ενώ αντίστοιχα παραπέμπει στον δικό μας εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Ινδία για λίγες μέρες γεμίζει απ’ άκρη σ΄ άκρη με χρωματιστή σκόνη και χαμογελαστούς ανθρώπους που δημιουργούν έναν φαντασμαγορικό, πολύχρωμο καμβά. Η Γιορτή Χόλι έχει βαθιές καταβολές και έναν βαθύτερο συμβολισμό. Ο εορτασμός εξυμνεί τη νίκη του καλού υπέρ του κακού, το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης και αυτό φυσικά είναι από μόνο του μια υπέροχη ευκαιρία για ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό φεστιβάλ.

Η προέλευση του εορτασμού συνδέεται με διάφορες μυθολογίες. Η καύση της δαιμόνισσας Holika, βασίζεται στον θρύλο του Ράντα και της θεότητας Κρίσνα, ένα ζευγάρι- σύμβολο αιώνιας πίστης, αγάπης, αφοσίωσης για τους Ινδούς. Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, ο Κρίσνα αγάπησε την θεά Ράντα, λόγω όμως του διαφορετικού χρώματος των δερμάτων τους, έβαψε το πρόσωπό της, ώστε να έχει το ίδιο χρώμα με το δικό του. Μάλιστα, οι σύγχρονοι ερωτευμένοι τιμούν αυτή την παράδοση, βάφοντας τα πρόσωπά τους το ίδιο χρώμα, κατά την διάρκεια των εορτασμών.

Κατά την διάρκεια του εορτασμού, οι κάτοικοι χορεύουν και διασκεδάζουν υπό τους ήχους παραδοσιακής Ινδικής μουσικής, της οποίας κύριος εκπρόσωπος αποτελεί ο Ravi Shankar.

Τα είδη Ινδικής μουσικής

Η ΙΝΔΙΑ αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με πλούσια και σημαντικότατη μουσική παράδοση. Οι πρώτες μουσικές αναφορές εντοπίζονται στα ιερά βεδικά βιβλία, σύμφωνα με τα οποία η μουσική είναι συνδεδεμένη με το θείο. Για αυτόν το λόγο, η μουσική κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδών.

Στην Ινδία παρατηρείται ένας πολιτιστικός διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου. Η βόρεια Ινδία χαρακτηρίζεται μάχιμη, δυναμική και πολεμική. Αντίθετα, η νότια Ινδία περιγράφεται περισσότερο με στοιχεία ειρήνης, ηρεμίας και αγάπης. Ο Διαχωρισμός ακολουθείται και στη μουσική παράδοση, υπό τους παρακάτω μουσικούς όρους.

ΙΝΔΙΑ: ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (HINTUSTANI)

Πρόκειται για τη μουσική παράδοση της βόρειας Ινδίας. Λόγω της μουσουλμανικής κυριαρχίας, διακρίνονται στοιχεία Αραβικής και Περσικής μουσικής. Η θρησκεία, τα λατρευτικά κείμενα και τα επικά τραγούδια είναι χαρακτηριστικά της ινδουστανικής μουσικής παράδοσης.

Η μονοφωνική μουσική αποτελεί κύριο γνώρισμά της. Βασίζεται και διαδίδεται μέσω της προφορικής παράδοσης. Στο μουσικό θεωρητικό σύστημα διακρίνονται πολλών μορφών στοιχεία, που τη ξεχωρίζουν από το Νότο.

ΙΝΔΙΑ: ΚΑΡΝΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (KARNATAKA)

Μουσική παράδοση που συναντάται στο νότιο μέρος της χώρας. Η μουσική χαρακτηρίζεται από ρυθμική ελευθερία, περίτεχνα μελωδικά σχήματα και πλούσιο αυτοσχεδιασμό. Τα μουσικά της κείμενα διασώζονται γραπτώς.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΝΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κλασσική ινδική μουσική αναφέρεται στην ινδουστανική και την καρνατική μουσική παράδοση. Η σύγχρονη ινδική μουσική αναφέρεται στη μουσική του 20ου αιώνα έως σήμερα. Παραδείγματα αποτελούν η κινηματογραφική μουσική, οι σύγχρονες συναυλίες και η λαϊκή ινδική μουσική. Ωστόσο, κάθε νέα μουσική δημιουργία βασίζεται και σέβεται τους κανόνες της κλασικής ινδικής παράδοσης.

Χαρακτηριστικά

Samgita, Sangita ή Sangeeta είναι ο γενικός όρος που προσδιορίζει το χορό, το δράμα καθώς επίσης τη φωνητική και την οργανική μουσική. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ινδικής μουσικής είναι ο αυτοσχεδιασμός, η φωνητική μουσική, το ισοκράτημα, το τροπικό τονικό σύστημα και οι τροπικοί ρυθμοί. Η μουσική σημειογραφία είναι ελλιπής και ο τρόπος διάδοσής τους ήταν η προφορική παράδοση.

Αντίστοιχα των φθόγγων της ευρωπαϊκής κλίμακας Ντο – Ρε  -Μι  – Φα  – Σολ – Λα – Σι – Ντο, αποτελούν οι φθόγγοι Sa Ri  Ga Ma Pa Dha Ni Sa. Ωστόσο δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Τα διαστήματα μεταξύ των φθόγγων διαφέρουν από αυτά της ευρωπαϊκής κλίμακας. Επίσης ο φθόγγος Sa είναι μεταβλητός, ανάλογα με την επιλογή του εκάστοτε τραγουδιστή ως προς το τονικό ύψος.

Η απόσταση των φθόγγων υπολογίζεται σε σρούτις, που μία οκτάβα, όπως η παραπάνω, εμπεριέχει 22 σρούτις.

Ράγκα

Δεν υπάρχει ακριβής όρος που να αποδίδει την έννοια της λέξης. Δεν πρόκειται για κλίμακα ή τρόπο. Μια προσπάθεια ορισμού απέδωσε ο P. Herbert, σύμφωνα με τον οποίο “είναι η διαφορετική ακολουθία των φθόγγων μέσα σε μία οκτάβα οι οποίες αποτελούν τη βάση στις ινδικές μελωδίες. Πρόκειται στην ουσία, για μελωδικούς τύπους.” Στην ινδουστανική παράδοση ο αριθμός ράγκας είναι 186, ενώ στην καρνατική 2.000.

Τάλα

Η λέξη Τάλα αναφέρεται στο ρυθμό, αλλά δεν έχει την ίδια σημασία με το ρυθμό του ευρωπαϊκού συστήματος. Αναφέρεται και διαφοροποιείται ανάλογα με το μέτρο, τον τονισμό και το ποιητικό κείμενο. Χαρακτηρίζεται από παραλλαγές και πολυρυθμία. Η ταχύτητα εκτέλεσης των κομματιών διακρίνεται σε αργή, μεσαία, και γρήγορη.

Περιγραφή του βίντεο

Γενικά

Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσαν τα λόγια ενός μεγάλου Ινδού μουσικού, του Αλί Ακμπάρ Καν, ο οποίος μιλώντας για την μουσική, είπε κάποτε:

Άγιοι ανέπτυξαν τη μουσική προ αμνημονεύτων χρόνων για να βρει ο νους καταφύγιο μέσα στο αγνό όν που στέκει παράμερα , ως αληθινός μας εαυτός. Η πραγματική μουσική δεν  είναι για τα πλούτη, τις τιμές ή ακόμα για τη διασκέδαση, είναι ένα είδος ένωσης, ένα μονοπάτι συνειδητοποίησης και σωτηρίας για να εξαγνισθεί ο νους και η καρδιά.

Η Ινδική Κλασική Μουσική είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Οι απαρχές αυτού του μουσικού είδους χάνονται μέσα στο χρόνο και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε ξεκινά να διαμορφώνεται, και ποιές μεταβολές έχει παρουσιάσει. Πάντως, μοιάζει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία  που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες και τα οποία προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της παράδοσης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Χόλι: Η γιορτή των χρωμάτων ξεκίνησε στην Ινδία - CNN.gr

Ινδία: Το Φεστιβάλ των χρωμάτων - CNN.gr

Είδη μουσικής & Μουσικά όργανα: Ινδική μουσική)

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Holi Festival: Γιορτή χρωμάτων, παράδοσης και ισότητας - YouTube

Η παραδοσιακή μουσική του Rajasthan

Τ. Π.-Μ. (Β Εικαστικών), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Η παραδοσιακή μουσική του Rajasthan από το βίντεο: Rajasthani Jugalbandhi(Musical Ensemble)|Rajasthani Folk Music

Εισαγωγή

Οι Rajasthanis είναι μια ινδική εθνική ομάδα ιθαγενών στο Rajasthan το οποίο βρίσκεται στην βόρεια Ινδία. Η γλώσσα τους, το Rajasthani, είναι μέρος της δυτικής ομάδας των Ινδο-Αρίων γλωσσών. Η ιστορία του Rajasthan ξεκινά μέχρι τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού, η ίδρυση της κοινότητας του Rajasthan διαμορφώθηκε με την άνοδο των Δυτικών Μεσαίων Βασιλείων. Κατά την περίοδο της ανόδου των Δυτικών Μεσαίων Βασιλείων, οι κοινωνικές τους δομές έλαβαν ισχυρότερες αναδιοργανώσεις, γεννώντας έτσι πολλές πολεμικές υπο-εθνοτικές ομάδες. Επίσης, οι Rajasthanis ήταν μεγάλοι έμποροι κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής Ινδίας. Το Rajasthan ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα εμπορίου με τη Ρώμη, την ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ασία.

Πολιτισμός

Φορεσιές

Παραδοσιακά οι άνδρες φορούν Σκουλαρίκια, Μουστάκι, Ντότις, Κούρτα, Ανγκάρχα και Παγκάρ ή Σάφα (είδος καλύμματος κεφαλής τουρμπάνι). Το παραδοσιακό παϊτζάμα Chudidar (σφυκτικό παντελόνι) αντικαθιστά συχνά το dhoti σε διάφορες περιοχές. Οι γυναίκες φορούν ghagra (μακριά φούστα) και kanchli (κορυφή). Ωστόσο, το στυλ ντυσίματος αλλάζει με την ποικιλομορφία του τεράστιου Rajasthan.

Κουζίνα

Ο διαφορετικός βαθμός γεωγραφίας έχει οδηγήσει σε μια πλούσια κουζίνα που περιλαμβάνει τόσο χορτοφαγικά όσο και μη χορτοφαγικά πιάτα. Το φαγητό του Rajasthan χαρακτηρίζεται από τη χρήση Jowar, Bajri, οσπρίων και φακών, το ξεχωριστό άρωμα και η γεύση του που επιτυγχάνεται με την ανάμειξη μπαχαρικών, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων κάρυ, ταμαρίνθ, κόλιανδρος, τζίντζερ, σκόρδο, τσίλι, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και ροδόνερο. Επίσης, οι κύριες καλλιέργειες του Rajasthan είναι jowar, bajra, καλαμπόκι, ragi, ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, gram, tur, όσπρια, αλεσμένοι ξηροί καρποί, σουσάμι κ.α. Τα κεχρί, οι φακές και τα φασόλια είναι τα πιο βασικά συστατικά στα τρόφιμα.

Μουσική Rajasthan

Το Ρατζαστάν έχει μια ποικιλόμορφη συλλογή από κάστες μουσικών, όπως τους langas, sapera, bhopa και Manganiar. Υπάρχουν δύο παραδοσιακές κατηγορίες μουσικών: οι Langas, οι οποίοι προσκολλήθηκαν κυρίως στο μουσουλμανικό κοινό και στυλ και οι Manganiars που είχαν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση. Η παραδοσιακή μουσική του Rajasthan έχει ως θέμα την καθημερινή ζωή, τους επικούς ήρωες, τον εορτασμό της αλλαγής των εποχών, τον εορτασμό έλευσης των Μουσώνων ή την εποχή του τρύγου. Βέβαια, υπάρχουν τραγούδια που παίζονται από διάφορες κάστες, ξεκινούν συνήθως με το αλάπ (μορφή μελωδικού αυτοσχεδιασμού που εισάγει και αναπτύσσει μια ράγκα), το οποίο ρυθμίζει τη μελωδία και ακολουθείται από ένα ρεσιτάλ ενός δίστιχου (dooba). 

Τα πιο γνωστά-παραδοσιακά όργανα του Rajastan είναι: Κρουστά: Nagara, Matkas, Manjeera, Khadtaal, Jhalar, Ghungroo.
Πνευστά: Poongi, Algoza, Satara, Peli, Nad, Shehnai. Έγχορδα: Sarangi, Ravanhathha, Kamaycha, Ektara, Rawaj, Bhapang, Jantar, Morchang.

Περιγραφή και Μουσική του βίντεο

Το βίντεο έχει σχέση με το μουσικό σύνολο Rajasthani Jugalbandhi, το οποίο χρησιμοποιείται σε γαμήλιες τελετές και ευοίωνες περιστάσεις των Rajasthani. Βέβαια, το βίντεο δεν μας αποκαλύπτει αρκετές πληροφορίες για τον τόπο στον οποίο παίχτηκε το μουσικό σύνολο παρά μόνο την σκηνή στην οποία καθόντουσαν οι μουσικοί και η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και σε άλλα βίντεο του κατόχου το καναλιού στο youtube ‘Natya Sutra Music by Invis’. Όμως, η περιγραφή του βίντεο και ο τίτλος του μας αναφέρουν πως είναι ένα μουσικό σύνολο που χρησιμοποιούν οι Rajasthani. Το βίντεο δημοσιεύτηκε το 2017 και ξεπέρασε τις 2 εκατομμύρια προβολές, μάλλον χάρις το κανάλι το οποίο είχε ως θέμα την Ινδική Μουσική, διαφήμιζε καλλιτέχνες και δημοσίευε από το 2015 και επειδή το βίντεο βρέθηκε και σε εφαρμογές των social media ελκύοντας αρκετό κόσμο. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά κρουστά μουσικά όργανα Dholak, Khadtaal, Nagara και το έγχορδο Morchang που επίσης χρησιμοποιούνται και σε άλλους λαϊκούς χορούς των Rajasthani. Επίσης, στο βίντεο ακούστηκαν περίπου 3-4 μουσικά μοτίβα, υπήρχε ρυθμός, αρκετός συγχρονισμός και ισοκράτημα. Φυσικά υπήρξαν και σημεία στο βίντεο τα οποία με εντυπωσίασαν και ήταν τα εξής:

Επίλογος

Σχετικά με το βίντεο, η προσωπική μου γνώμη είναι πως ακουγόταν ευχάριστο και είχε έναν παιχνιδιάρικο ρυθμό. Επίσης, το βιβλίο μου έδωσε αρκετή βοήθεια ώστε να κατανοήσω αρκετά πράγματα όπως παράδειγμα η ράγκα. Έμαθα καινούργια πράγματα για τον πολιτισμό τον Rajasthani και τις συνήθειες τους μέσω της μουσικής. Και τέλος, τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισα ήταν πως σε αρκετά αυθεντικά βίντεο δεν μπορούσα να διακρίνω τα μουσικά όργανα και δεν μπορούσα να βρω αρκετές πληροφορίες.

Σύνδεσμοι:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rajasthani_people

https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Rajasthan

https://www.rajras.in/rajasthan/art/music/instruments/

https://www.youtube.com/channel/UCzaS0PpOcob83cYIfabT4ag

Ο Ustad Zakir Hussain (τάμπλα)

Τ. Σ. (Β Εικαστικών), 11 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: Zakir Hussain & Rakesh Chaurasia | EtnoKraków/Rozstaje 2015 | Crossroads Festival & Euroradio EBU

Η Ινδική μουσική

Η ινδική μουσική έχει μια παράδοση όχι μόνο τεράστια σε διάρκεια, αλλά και συνεχής, οι ρίζες της οποίας φθάνουν τα δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Ο πολιτισμός της Ινδίας σήμερα είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης φυλών και πολιτισμών, τόσο αυτοχθόνων, όσο και ξένων, κι είναι ακριβώς η μελέτη της συνεισφοράς όλων αυτών των παραγόντων που μας δίνει μια εικόνα της εξέλιξης της ινδικής μουσικής. Η μουσική της βόρειας Ινδίας είναι γνωστή με το όνομα “hindustani” και της νότιας ως “karnatic”. Η προέλευσή τους είναι ίδια, μόνο η προσέγγιση και το στιλ αλλάζουν. Πότε και με ποιον ακριβώς τρόπο αποκρυσταλλώθηκαν οι δύο αυτές κύριες σχολές δεν είναι γνωστό. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι αρχαιότερες από τις γνωστές αναφορές στη μουσική της Ινδίας δεν κάνουν διάκριση σε σχολές του Νότου και του Βορρά. Ως σημαντικότερη ξένη επιρροή θα πρέπει ασφαλώς να επισημάνουμε αυτήν του Ισλάμ, αποτέλεσμα αιώνων υποδούλωσης, που όμως μάλλον το ύφος της μουσικής του Βορρά επηρέασε, παρά μετέβαλε τη δομή.

Ένα από τα πλέον δημοφιλή παραδοσιακά όργανα της Ινδίας είναι το κρουστό tabla, βασικό στοιχείο της κλασικής ινδικής μουσικής του Βορρά ενώ πολύ διαδεδομένες είναι οι ιδιότυπες κλίμακες ragas. Περνώντας στους σύγχρονους Ινδούς μουσικούς, θα σταθούμε πρώτα στο Ravi Shankar, αριστοτέχνη ερμηνευτή του εγχόρδου sitar και πολιτιστικού πρεσβευτή της μουσικής της πατρίδας του σε όλο τον κόσμο.

Κλασική μουσική της Ινδίας

Ι. Πρόλογος

Ένας μεγάλος Ινδός μουσικός, ο Αλί Ακμπάρ Καν, μιλώντας για την μουσική, είπε κάποτε: “…άγιοι ανέπτυξαν τη μουσική προ αμνημονεύτων χρόνων για να βρει ο νους καταφύγιο μέσα στο αγνό όν που στέκει παράμερα, ως αληθινός μας εαυτός. Η πραγματική μουσική δεν είναι για τα πλούτη, τις τιμές ή ακόμα για τη διασκέδαση, είναι ένα είδος ένωσης, ένα μονοπάτι συνειδητοποίησης και σωτηρίας για να εξαγνισθεί ο νους και η καρδιά”.

Η Ινδική Κλασική Μουσική είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Οι απαρχές αυτού του μουσικού είδους χάνονται μέσα στο χρόνο και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε ξεκινά να διαμορφώνεται και ποιές μεταβολές έχει παρουσιάσει. Πάντως, μοιάζει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες και τα οποία προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της παράδοσης.

ΙΙ. Κύρια χαρακτηριστικά

Στην Ινδία ένας μουσικός οφείλει να αναπτύξει μέσα από εξάσκηση τρία βασικά στοιχεία, τρείς θεμελιώδεις μουσικές “αισθήσεις”: Σούρ (σωστό κούρδισμα), Λάγια (ρυθμό) και Τάλα (ρυθμικό κύκλο). Αυτά τα στοιχεία είναι καλό να καλλιεργηθούν μέσα από μακρά και επίμονη άσκηση, για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της μουσικής έκφρασης και να εξασφαλίσουν ένα ωφέλιμο ηχητικό αποτέλεσμα για το μουσικό, τον ακροατή και το περιβάλλον.

Επίλογος

Στην Ινδία οι μουσικοί μελετάνε τα διάφορα ράγκα και τάλα, και όσες περισσότερες παραλλαγές πάνω σε κάθε ένα από αυτά. Κύριο μέλημα είναι να διατηρήσουν τους κανόνες, τα μέτρα και το ύφος, και τελικά να νιώσουν τελείως ανέμελοι και ελεύθεροι μέσα σε αυτά για να γίνουν δίαυλοι έμπνευσης και να αφήσουν τη μουσική να μιλήσει. Μια ράγκα ποτέ δεν θα παιχτεί το ίδιο, όπως ένα τοπίο ποτέ δεν θα ζωγραφιστεί πανομοιότυπα ακόμα και από τον ίδιο ζωγράφο, αλλά η ταυτότητα του θα είναι η ίδια.

Δύο μουσικοί μπορούν να βρεθούν για πρώτη φορά μαζί και να παίζουν για ώρες αυτοσχεδιάζοντας με νόημα και επικοινωνία, αναπτύσσοντας μια ράγκα και μια τάλα που και οι δύο γνωρίζουν.

Η Ινδική κλασική μουσική, ή αυτό που ονομάζεται Χιντουστάνι Σανγκίτ, είναι στην ουσία ένα σύστημα έμμετρου αυτοσχεδιασμού, ένα πεδίο έρευνας που για να εισχωρήσει ο άνθρωπος πρέπει να κρατά τις αισθήσεις οξυμένες, το νου συγκεντρωμένο και την καρδιά καθαρή, μόνο τότε δύναται κανείς να εμβαθύνει. Η μέθοδος διδασκαλίας που χρησιμοποιείται, αφαιρώντας κάθε υποκειμενισμό, κρατά τα αντικειμενικά στοιχεία της μουσικής και πάνω σε αυτά χτίζει μια ασφαλή βάση για να αναπτυχθεί η μουσική έκφραση. Εμβαθύνοντας σε αυτό το σύστημα βρίσκεται κανείς μπροστά στην απειροσύνη της μουσικής και με δέος συνειδητοποιεί πως ο άνθρωπος με τόσα από τη φύση του – υπό, μπορεί να αγγίξει κάτι τόσο – υπέρ, όσο η αρμονία που τείνει να διέπει το Σύμπαν.

Ustad Zakir Hussain

Ένα όνομα,ένας μύθος! Ο Ustad Zakir Hussain (γεννημένος στις 9 Μαρτίου 1951) είναι Ινδός βιρτουόζος της τάμπλα, συνθέτης, κρουστός, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός ταινιών. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του παίκτη της tabla Ustad Allah Rakha.

9 Μαρτίου 1951 (70 ετών) Βομβάη, Μαχαράστρα, Ινδία Είδη: Hindustani κλασική μουσική, jazz fusion, παγκόσμια μουσική Επάγγελμα(α): Μουσικός Οργανα: Tabla Χρόνια ενεργός: 1963–σήμερα Ετικέτες: HMV Συναφείς πράξεις: Θυμηθείτε τον Shakti Δικτυακός τόπος: zakirhussain .com

Του απονεμήθηκε το Padma Shri το 1988 και το Padma Bhushan το 2002, από την κυβέρνηση της Ινδίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Abdul Kalam. Του απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Sangeet Natak Akademi το 1990, που δόθηκε από την Ακαδημία Sangeet Natak, την Εθνική Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Δράματος της Ινδίας. Το 1999, τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το National “Endowment for the Arts”, το υψηλότερο βραβείο που δίνεται σε καλλιτέχνες παραδοσιακών τεχνών.

Ινδική τάμπλα

Η Ινδική Τάμπλα είναι κρουστό μουσικό όργανο της ινδικής μουσικής παράδοσης. Συναντάται σε τραγούδια και χορούς σε όλη την Ινδία και συνοδεύει κυρίως τη φωνή, το Σιτάρ και το φλάουτο. Έχει πλούσιο και ποικίλο ηχόχρωμα γι’ αυτό και είναι σολιστικό όργανο. Αποτελείται από ένα ζεύγος τυμπάνων με μεμβράνες, που στηρίζονται σε στρογγυλές βάσεις και κουρδίζεται στον κύριο τόνο της ράγκα. Ο μουσικός κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα και για να παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και την παλάμη των χεριών του. Το μικρό τύμπανο έχει τη μορφή κώνου και φτιάχνεται από ξύλο και δέρμα. Το μεγαλύτερο τύμπανο έχει μπάσο ήχο και είναι μεταλλικό ή πήλινο με δέρμα. Είναι εξέλιξη αρχαίων κρουστών και πιθανότατα το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, γι’ αυτό και σήμερα χρησιμοποιείται σε όλες τις μουσικές του κόσμου. Κατασκευάζεται στην Ινδία.

Συναισθήματα

Μουσική εμπνευσμένη από την επίδραση του φεγγαριού στα ανθρωπινά συναισθήματα. Το φεγγάρι, οδηγός της ανθρώπινης ψυχής, στα μονοπάτια της νύχτας, σε έναν συνεχή εσωτερικό διάλογο με τις αισθήσεις, που πάλλονται από τη ακτινοβολία του και την επίδραση του στη ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, εκπέμπουν όλα τους τα αρώματα σε έναν διαρκή ύμνο στην Αγάπη, υψώνοντας τον άνθρωπο στο ζενίθ της υπόστασης του.

Οικογένεια γιορτάζει το «Diwali»

Β. Α. (Β Θεάτρου), 4 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Deepavali deepavali - shavukaru movie (1950)full song- old movie songs- Diwali celebrations 2020

Λίγα λόγια για την Ινδία

Η Ινδία είναι η εβδόμη μεγαλύτερη χώρα παγκόσμιος και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ασία. Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε φήμη. Ο λόγος που η Ινδία φημίζεται τόσο πολύ είναι επειδή περιέχεται από 1.393.409.000 κάτοικους. Αυτός ο πελώριος αριθμός, δίνει στην χώρα πολλές διαφορετικές περιοχές, άρα και πολύ διαφορετικές παραδόσεις. Η συγκεκριμένη χώρα ξεχωρίζει πολύ από τις άλλες, κυρίως από την μουσική, την ενδυματολογία, τους χορούς και τις παραδόσεις τους.

Σχετικά με το βίντεο

Στο βίντεο βλέπουμε μια τριμελή οικογένεια να τραγουδάει ένα διάσημο τραγούδι από την ταινία Shavukaru (1950). Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνε μια «τελετή», καθώς γιορτάζουν μια πολύ ξεχωριστή γιορτή, το Ντίβα Λι (Diwali). (2020)

Το μουσικό περιεχόμενο

Η μουσική δραστηριότητα του βίντεο, δείχνει πιο έντονα τις φωνές των ατόμων πάρα την μελωδική δραστηριότητα. Ωστόσο, κάτω από την φωνή της γυναίκας, καλύπτεται μια μελωδία που ακολουθεί τις φωνές του, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται στο βίντεο. Η γυναίκα φαίνεται να προσπαθεί να ενθαρρύνει το παιδί να ακολουθήσει τα λόγια του τραγουδιού, ενώ ο άντρας ακολουθεί τον ρυθμό της γυναίκας. Τα πρόσωπα φαίνονται χαρούμενα καθώς γιορτάζουν αυτήν την γιορτή, καθώς έχουν χαμόγελα στα πρόσωπα τους και έχουν στολίσει την χώρο γύρο τους πολύ φωτεινά.

Μουσικό ενδιαφέρον στο βίντεο

Το Ντίβα Λι

Το Ντίβα Λι είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ινδίας και γιορτάζεται κάθε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Γιορτάζεται για 4 μέρες συνεχόμενα και είναι το φεστιβάλ τον φώτων γιατί είναι αλήθεια πως εκείνες της μέρες φωτίζεται όλη η χώρα από κυρίως κίτρινα φώτα. Συμβολίζει την νίκη του φωτός επί του σκότους. Η προέλευση του είναι από την αρχαία Ινδία. Ιστορικά, υπάρχουν διάφοροι μύθοι που δείχνουν την αύξησή του. Για παράδειγμα, ορισμένοι πιστεύουν πως το Ντίβα Λι είναι η γιορτή του γάμου της θεάς του πλούτου με τον λόρδο Βισίνου, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η γιορτή αυτή είναι αφιερωμένη στην λατρεία της μητέρας της, Κάλι, την θεά της δύναμης.

Άποψη για την Ινδία

Η Ινδία, είναι μια φυσικά όμορφη χώρα με κουλτούρα και πολύ κέφι. Είναι σίγουρα από τα μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ στο μέλλον. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και είναι μοναδική σε σχέση με τις χώρες του κόσμου.

Λινκ που χρησιμοποιήθηκαν:

https://el.eferrit.com/ιστορία-και-σημασία-του-diwali-το-φεστιβάλ/

και

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ινδία

H καλλιτέχνης Manjari

Δ.-Ν. Α.-Σ. (Β Θεάτρου), 27 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: A Fantastic Stint of Hindustani Classical from Manjari - Courtesy MediaOne

‘H καλλιτέχνης Manjari, το 2015, στην συναυλία για το κανάλι Media One’ A Fantastic Stint of Hindustani Classical from Manjari - Courtesy MediaOne

Πρόλογος

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως. Η ονομασία Ινδία προέρχεται απο το όνομα του ποταμού Ινδού. Η θρησκεία στην Ινδία χαρακτηρίζεται απο ποικιλομορφία πίστεων. Το μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι βαθιά θρησκευόμενο. Η πίστη καθορίζει τον ειδικό καθημερινό τρόπο ζωής τους. Επιπλέον υπάρχουν πολύ μύθοι στην Ινδία. Με τον όρο ινδική μυθολογία εννοούμε ένα περίπλοκο σώμα μύθων που αναπτύθηκαν στην Ινδία.

Ο λαός αυτός διαφέρει από τον υπόλοιπο πλανήτη, λόγω της κουλτούρας τους, κάποιοι μάλιστα τους αποκαλούν αλλόκοτους. Διαφέρουν οι σηνήθειές τους, τα έθιμά τους, τα ρούχα τους αλλά και η μουσική τους. Βέβαια, σήμερα η Ινδία θεωρείται μία από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις.

Γενικές πληροφορίες για την κουλτούρα της Ινδίας

Οι πρώτες γράπτες μαρτυρίες που έχουμε για την μουσική παράδοση στην Ινδία, χρονολογούνται από το 1000 π.Χ . Η μουσική που ακούσαμε στο βίντεο ανήκει σε ένα είδος μουσικής όπου ονομάζεται καρνάτικη κλασσική μουσική. Στην Ινδία, η κλασσική μουσίκη έχει δύο παραδόσεις. Η Ινδουστατική στην Βόρεια Ίνδια και η Καρνάτικη στην Νότια Ινδία. Η ινδική μουσική αποτελείται από τρία βασικά συστατικά. Αυτά είναι τα εξής: μία μελωδία σόλο με μία ρυθμική συνοδεία και μία μορφή ισοκρατήματος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα όργανα των Ινδών διαφέρουν.

Ενδυμασίες

Φοράνε πολύχρωμα σαλί και ζωγραφίζουν στο μέτωπό τους τη παραδοσιακή βούλα, ‘bindi’, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο βίντεο. Σάρι είναι το γυναικείο ένδυμα της Νότιας Ασίας, το οποίο αποτελείται από ένα ύφασμα σαν κουρτίνα και είναι συνήθως τυλιγμένο γύρω από την μέση. Οι άντρες στο βίντεο, φοράνε άσπρα ρούχα και κόκκινα σαλί από επάνω.

Περιγραφή του βίντεο

H manjari ειναι τραγουδίστρια στην Ινδία. Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1986, και ξεκίνησε την μουσική σταδιοδρομία της το 2004. Στο βίντεο συναντάμε το παραδοσιακό όργανο ‘σάροντ’. Το όργανο αυτό μοιάζει με κιθάρα και έχει 6 χορδές. Ο μουσικός για να παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του. Βλέπουμε επίσης και τα ‘τάμπλα’ όπου μας θυμίζουν τα τύμπανα. Τα ‘τάμπλα’ είνα κρουστό μουσικό όργανο της ινδικής μουσικής παράδοσης. Συναντάται σε τραγούδια και χόρους σε όλη την Ινδία και συνοδεύεται συνήθως από την φωνή. Ο μουσικός για να το παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και την παλάμη του. Κάποια άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ίνδιας είναι τα εξής: το σιτάρ, το βίνα, το ταμπούρα, το μριντανκάμ αλλά και πολλά ακόμη.

Σημεία ενδιαφέροντος στο βίντεο

Επίλογος

Η Ινδοί έχουν την δική τους ξεχωριστή κουλτούρα. Οι γιορτές, τα έθιμα τους διαφέρουν, όπως και οι παραδόσεις τους στην μουσική. Τα ενδύματά τους είναι πρωτότυπα και εκκεντρικά. Τα μουσικά όργανα τους είναι ξεχωριστά και δεν τα συναντάμε συχνά. Οι μελωδίες και τα χαρακτηριστηκά στην μουσική τους διαφέρουν επίσης. Η ιστορία της Ινδίας και της ινδικής μουσικής είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αξίζει να την μάθετε.

Ινδουστανική και Καρνατική μουσική

Ι. Ι. -Χ. (Β Θεάτρου), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο Ινδουστανικής μουσικής: Nina Burmi | Mishra Bhairavi Thumri | Indian Classical Music

Η Ινδία και η μουσική της

Η Ινδία είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης. Η Ινδία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με πλούσια και σημαντικότατη μουσική παράδοση. Η μουσική κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδών. Οι πρώτες μουσικές αναφορές εντοπίζονται στα ιερά βεδικά βιβλία, σύμφωνα στα οποία βλέπουμε πως η μουσική είναι συνδεδεμένη με το θείο. Ο πολιτιστικός διαχωρισμός μεταξύ βορρά και νότου επηρεάζει και την μουσική μιας και στην βορειά Ινδία η μουσική είναι δυναμική και πολεμική ενώ στην νότια σχετίζεται με την ειρήνη την αγάπη και την γαλήνη.

Υπάρχουν δυο είδη ινδικής μουσικής

Η Ινδουστανική μουσική

Μιλάμε για την μουσική παράδοση της βορείας Ινδίας. Η μουσουλμανική κυριαρχία επηρέασε την μουσική και για αυτό βλέπουμε στοιχεία αραβικής μουσικής. Κάποια χαρακτηριστικά της είναι τα λατρευτικά και επικά τραγούδια ενώ η μονοφωνία είναι ένα κύριο γνώρισμα της. Αυτό το είδος μουσικής διαδίδεται μέσω προφορικής παράδοσης.

Το βίντεο μας δείχνει τις παραπάνω πληροφορείς σε πράξη. Η κοπέλα τραγουδάει μόνη της με συνοδεία οργάνων. Τα όργανα αυτά είναι παρασκιά της Ινδίας. Την ινδική τάμπλα, το σιταρ και ένα ακόμα έγχορδο που μου διαφεύγει η ονομασία του αλλά μας θυμίζει κάποιο είδος βιολιού από τον ήχο που παράγει. Παρόλο που δεν καταλαβαίνω τα λόγια, η μουσική αυτή αγγίζει στην καρδιά μιας και η μελωδία σε συνδυασμό με την μαγευτική φωνή της κοπέλας είναι ένας συγκλονιστικός συνδυασμός. Επίσης από τον τρόπο που τραγουδάει υποθέτω πως το τραγούδι μιλάει για κάποιο στενάχωρο γεγονός και όχι χαρμόσυνο.

Η καρνατικη μουσική

Μουσική παράδοση που συναντάται στο νότιο μέρος της χώρας. Η μουσική χαρακτηρίζεται από ρυθμική ελευθερία, περίτεχνα μελωδικά σχήματα και πλούσιο αυτοσχεδιασμό. Τα μουσικά της κείμενα διασώζονται γραπτώς.

Παράδειγμα καρνατικής μουσικής: https://www.youtube.com/watch?v=1vSK_35sWns

Στο βίντεο βλέπουμε κάποιες κοπέλες να τραγουδούνε και να παίζουν μουσικά όργανα σαν ομάδα. Η φωνές τους βρίσκονται σε αρμονία και παρατηρούμε πως από τον τρόπο που τραγουδούν αλλά μια από τα χαμογελά τους πρόκειται για ένα χαρούμενο και ευχάριστο τραγούδι. Εντοπίζουμε τα όργανα ντέφι, κουδουνάκια, και μια πολύπλευρη σιτάρ. Επίσης από τις κινήσεις τους και την χορογραφία τους μας δίνουν για άλλη μια φορά το στοιχεία της διασκέδασης και της καλοπέρασης τους.

Λινκ για τις πληροφορίες:

https://grdiscovery.com/moysiki-stin-india-paradosi-kai-moysika-organa/

https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδία

Ράγκα Parameshwari

Μ. ΜΙ. (Β Θεάτρου), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Dover Lane Indian Classical Music Conference 01

Το μεγαλύτερο μέρος της Ινδικής ενδοχώρας καταλαμβάνει η Ινδία. Η Ινδία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με πλούσια και σημαντικότατη μουσική παράδοση. Η Ινδική μουσική παράδοση είναι μια από τις παλαιότερες της υφηλίου, αφού οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες που έχουμε γι’ αυτήν χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. και εντοπίζονται στα ιερά βεδικά βιβλία σύμφωνα με τα οποία η μουσική είναι συνδεδεμένη με το θείο.

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα όργανα της Βόρειας Ινδίας είναι το σιτάρ. Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερεις ανθρώπους να παίζουν στο Dover Lane Music Conference στο αμφιθέατρο Nazrul Mancha στην Καλκούτα της Ινδίας τα όργανα Σιτάρ και Τάμπλα. Tο Σιτάρ είναι έγχορδο μουσικό όργανο που εφευρέθηκε τον 12ο αιώνα στην περιοχή του Δελχί. Η Τάμπλα είναι κρουστό μουσικό όργανο με πλούσιο και ποικίλο ηχόχρωμα γι’ αυτό και είναι σολιστικό όργανο. Εκτελούν το μουσικό είδος Raga Parameshwari. Η Raga Parameshwari δημιουργήθηκε από τον Ραβί Σανκάρ και είναι από τα πιο μελωδικά είδη ράγκας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ράγκας είναι ότι μπορεί να επεκταθεί και στις τρείς οκτάβες.

Αν ακούσετε προσεκτικά το βίντεο θα διαπιστώσετε πόσο πολύ ταιριάζουν οι μελωδία του Σιτάρ μαζί με την Τάμπλα και τον γαλήνιο ήχο που δημιουργούν όταν παίζονται μαζί κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς η τάμπλα συνηθίζεται να παίζεται σόλο. Κάποτε ένας μεγάλος Ινδός μουσικός ο Αλί Ακμπάρ Καν “Άγιοι ανέπτυξαν τη μουσική προ αμνημόνευτων χρόνων για να βρει ο νους καταφύγιο μέσα στο αγνό όν που στέκει παράμερα, ως αληθινός μας εαυτός”.

https://el.wikipedia.org/wiki/Σιτάρ

https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδική_τάμπλα

https://katmatzidou.wixsite.com/musicproject2015-16/single-post/2015/11/11/διάσημα-μουσικά-ινδικά-όργανα

Μουσική Β Γυμνασίου

http://www.doverlanemusicconference.org/

https://dspace.mmb.org.gr, Ινδία

https://en.wikipedia.org/wiki/Raga

Καρνατική μουσική από τους Jayanthi Kumaresh και Aruna Sairam

Μ. ΜΑ. (Β Θεάτρου), 29 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: Breathtaking Carnatic Music/ Jayanthi Kumaresh & Aruna Sairam/Simhendramadhyamam/Music of India

Διεξήχθη στις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Μπορεί να μην διεξήχθη σε κάποιο συγκεκριμένο χωριό στην Ινδία αλλά η μουσική, τα όργανα έχουν ινδική προέλευση και οι καλλιτέχνες είναι επίσης Ινδοί. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει δημοσιευθεί από το κανάλι Darbar Festival κι έχει 371.017 προβολές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στο βίντεο οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ένα εξιδικευμένο όργανο το saraswati veena το οποίο είναι ένα αρχαίο μουσικό όργανο κι η ονομασία του προήλθε από τη θεότητα Hindu θεότητα των τεχνών και της μάθησης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Η Ινδία, ή επίσημα Δημοκρατία της Ινδίας είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1.393.409.000 κατοίκους, με βάση τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021, και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με 3.287.263 τ.χλμ.. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό Ωκεανό από τον οποίο ορίζεται στα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά. Συνορεύει ανατολικά με το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, βόρεια με την Κίνα και τα κρατίδια Μπουτάν, Νεπάλ, βορειοδυτικά με το Πακιστάν, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα και νότια-νοτιοανατολικά από τον Ινδικό ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης. Η Ινδία, κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

Όσον αφορά τη μουσική της λόγω της απεραντοσύνης και της ποικιλομορφίας της Ινδίας, η ινδική μουσική περιλαμβάνει πολλά είδη σε πολλές ποικιλίες και μορφές που περιλαμβάνουν κλασική μουσική, λαϊκή (Μπόλυγουντ ), ροκ και ποπ. Έχει μια ιστορία που εκτείνεται σε πολλές χιλιετίες και αναπτύχθηκε σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες που εκτείνονται στην υποήπειρο. Η μουσική στην Ινδία ξεκίνησε ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικο-θρησκευτικής ζωής.

Η ΚΑΡΝΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το είδος της καρνατικής μουσικής στο συγκεκριμένο βίντεο εντοπίζεται στον 14ο - 15ο αιώνα μ.Χ. και μετά. Προέρχεται από τη Νότια Ινδία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της αυτοκρατορίας Vijayanagar μέσω του Keerthanas που συνέθεσε ο Purandara Dasa. Όπως η μουσική Hindustani, είναι μελωδική με αυτοσχέδιες παραλλαγές, αλλά τείνει να έχει πιο σταθερές συνθέσεις. Αποτελείται από μια σύνθεση με αυτοσχέδια στολίδια που προστέθηκαν στο κομμάτι με τις μορφές των Raga Alapana, Kalpanaswaram, Neraval και, στην περίπτωση πιο προχωρημένων μαθητών, Ragam Thanam Pallavi. Οι στίχοι στην καρνατική μουσική είναι σε μεγάλο βαθμό λατρευτικοί τα περισσότερα τραγούδια απευθύνονται στις ινδουιστικές θεότητες. Πολλά τραγούδια δίνουν έμφαση στον έρωτα και άλλα κοινωνικά ζητήματα ή στηρίζονται στην έννοια της εξάχνωσης των ανθρώπινων συναισθημάτων για ένωση με το θείο. Η καρνατική μουσική, της οποίας τα θεμέλια ανάγονται στους βεδικούς χρόνους, ξεκίνησε ως πνευματικό τελετουργικό του πρώιμου Ινδουισμού. 

Όπως συμβαίνει με όλη την ινδική κλασική μουσική, τα δύο κύρια συστατικά της καρνατικής μουσικής είναι η ράγκα, ένα μελωδικό μοτίβο, και η tala, ένα ρυθμικό μοτίβο. Στην Carnatic Vocal Music, το ράγκα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατακτηθεί, και η έμφαση στο σολφέ της καρνατικής μουσικής είναι πολύ έντονη στη φωνητική εκπαίδευση. Το σύστημα σολφέζ περιλαμβάνει τις συλλαβές “sa-ri-ga-ma-pa-da-ni” (συγκρίνετε με το ινδουστάνι σάργκαμ: sa-re-ga-ma-pa-dha-ni). 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στο επιλεγμένο βίντεο η καλλιτέχνιδα διηγείται μία θλιβερή ιστορία στο κοινό της μέσω της μουσικής της. Συγκλονιστικές στιγμές είναι οι ακόλουθες:

Όσον αφορά τη δομή της μουσικής του επιλεγμένου βίντεο είχε τα εξής κύρια συστατικά: μια μελωδία σόλο που συχνά εμπλουτίζεται με περίτεχνο τρόπο και μια μορφή ισοκρατήματος. Οι εκτελεστές των δυο ταμπούρα σε όλη τη διάρκεια του βίντεο δεν σταματούν να χτυπούν τις χορδές αργά και ισόχρονα. Η δομή της μουσικής του βίντεο που επιλέχθηκε δεν διαφέρει από αυτήν του βιβλίου μας.

Μέσα από το ταξίδι που μας πρόσφερε το συγκεκριμένο βίντεο γνωρίσαμε την υπέροχη ινδική μουσική που χαρακτηρίζεται από μία παράδοση χιλίων χρόνων κι έχει επηρεάσει και τη μουσική άλλων ηπείρων. Τέλος, γνωρίσαμε και κάποια από τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιούνται στην καρνατική μουσική όπως το ταμπούρα και το βίνα.

H INΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ!

Πηγές λινκ:

https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδία

https://grdiscovery.com/moysiki-stin-india-paradosi-kai-moysika-organa/

http://ninazelidu16.blogspot.com/2014/10/blog-post.html

https://elinepa.org/el/indiki-classiki-mousiki/

https://dspace.mmb.org.gr/mmb/bitstream/123456789/23083/1/%CE%99%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1.pdf

Η μουσική της περιοχής Rajasthan

Ν. Ν. (Β Θεάτρου), 26 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: ALGHOZA BLUES - Rajasthan Melody ║ BackPack Studio™ (Season 1) ║ Indian Folk Music – Rajasthan

Περιοχή: Rajasthan Χώρα: Ινδία Έτος παραγωγής: 2017 Καλλιτέχνες: ALGHOZA BLUES Κανάλι Youtube: Anahad Foundation Προβολές: 520.586

Πληροφορίες για την Ρατζαστάν

Η Ρατζαστάν είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν. Η συνολική της έκταση είναι 342.269 τ.χλμ., η μεγαλύτερη σε έκταση Ομόσποδη Πολιτεία της Ινδίας, ενώ ο πληθυσμός της είναι περίπου 56.473.700. Πρωτεύουσά της είναι η πόλη Τζαϊπούρ.

Μουσική της Ρατζαστάν

Η λαϊκή μουσική του Ρατζαστάν μπορεί να μαγέψει οποιονδήποτε με τον όμορφο ρυθμό και τα λόγια της. Το Ρατζαστάν έχει μια ποικιλόμορφη συλλογή από κάστες μουσικών, συμπεριλαμβανομένων των langas, sapera, bhopa και Manganiar. Υπάρχουν δύο παραδοσιακές κατηγορίες μουσικών: οι Langas, οι οποίοι προσκολλήθηκαν κυρίως στο μουσουλμανικό κοινό και στυλ, και οι Manganiars, που είχαν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση. Η παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνει τα γυναικεία τραγούδια Panihari, τα οποία περιγράφουν στιχουργικά αγγαρείες, ειδικά με επίκεντρο το νερό και τα πηγάδια, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της ερήμου του Ρατζαστάν. Άλλα τραγούδια, που παίζονται από διάφορες κάστες, ξεκινούν κανονικά με το alap, το οποίο ρυθμίζει τη μελωδία και ακολουθείται από ένα ρεσιτάλ ενός δίστιχου (dooba). Οι επικές μπαλάντες μιλούν για ήρωες όπως οι Devnarayan Bhagwan, Gogaji, Ramdeoji, Pabuji και Tejaji. Ο εορτασμός της αλλαγής των εποχών είναι επίσης πολύ κεντρικός στη λαϊκή μουσική του Ρατζαστάν. Ο εορτασμός του ερχομού των μουσώνων ή η εποχή του τρύγου είναι κεντρικός στα περισσότερα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Τα τραγούδια περιστρέφονται επίσης γύρω από τις καθημερινές δραστηριότητες των ντόπιων, για παράδειγμα ένα τραγούδι για τη μη σπορά του Jeera (Κύμινο), καθώς είναι δύσκολο να το φροντίσεις.

Μουσικά όργανα της Ρατζαστάν

Τα δημοφιλή όργανα της Ρατζαστάν αποτελούνται από:

  1. το Alghoza, που αποτελείται από δύο ενωμένα φλάουτα ράμφους και είτε δένονται μεταξύ τους είτε μπορούν να συγκρατηθούν χαλαρά με τα χέρια

  2. την Ektara, που είναι ένα μονόχορδο μουσικό όργανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μουσική της Νότιας Ασίας και χρησιμοποιείται στη σύγχρονη μουσική του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν

  3. το Chikara, το οποίο είναι ένα τοξόφωνο έγχορδο μουσικό όργανο από την Ινδία, που χρησιμοποιείται για να παίζει ινδική λαϊκή μουσική

  4. το Khartal, το οποίο είναι ένα αρχαίο όργανο που χρησιμοποιείται κυρίως σε λατρευτικά / δημοτικά τραγούδια και πήρε το όνομά του από τις σανσκριτικές λέξεις «kara» που σημαίνει χέρι και «tala» που σημαίνει παλαμάκια. Μερικά από τα όργανα αυτά μπορούμε να τα δούμε και στο παραπάνω βίντεο.

Περιγραφή του βίντεο

Ένα σημείο στο βίντεο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον (3:57): https://youtu.be/PoI1-MOPInQ?t=237

Επίλογος

Το συμπέρασμα μου για την Ινδική παραδοσιακή μουσική είναι ότι, παρ’ όλο που δουλεύουν περισσότερο με έγχορδα όργανα, καταφέρνουν να συγκρατούν τον ρυθμό και να βγάζουν μια πανέμορφη μελωδία.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Khartal

https://en.wikipedia.org/wiki/Ektara

https://en.wikipedia.org/wiki/Chikara_(instrument)

https://en.wikipedia.org/wiki/Alghoza

https://en.wikipedia.org/wiki/Rajasthan

Η Κλασική Ινδική μουσική

Ν. Ζ. Ι. (Β Θεάτρου), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Dubai Traditional Indian Music Group with Sitar, Tabla and Flute / Dubai Hindi Music

Η μουσική στην ινδία

Στο συγκεκριμένο βίντεο χρησιμοποιούνται τα παρακάτω παραδοσιακά όργανα της Ινδίας: τα ινδικά τύμπανα γνωστά και ως tabla, είναι κρουστά και όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο βίντεο για την σωστή τους χρήση βασιζόμαστε στο πόσο κοντά ή μακριά παίζουμε, από την καφέ βούλα στην μέση.

Ένα ινδικό έγχορδο όργανο γνωστό και ως Σιτάρ. Το συγκεκριμένο παραδοσιακό όργανο έχει από 21 μέχρι και 23 μεταλλικές χορδές εκ των οποίων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι συνήθως παίζουν μόνο στις έξι ή εφτά καθώς οι άλλες λειτουργούν βοηθητικά.

Το μουσικό αυτό όργανο το οποίο παραπέμπει σε φλογέρα ονομάζεται Μπανσούρι και μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με άλλα γνωστά μας πνευστά όργανα.

Τα τρία όργανα που εμφανίζονται στο βίντεο ταιριάζουνε πολύ μαζί καθώς είναι ένα από κάθε είδος μουσικών οργάνων. Η ινδική μουσική είναι χαλαρωτική και ενεργητική ταυτόχρονα. Οι μουσικοί στο βίντεο φαίνονται απολύτως συγκεντρωμένοι καθώς η μουσική για την χώρα τους είναι κάτι πολύ σημαντικό και ιερό θα μπορούσαμε να πούμε.

Ο σεβασμός προς την μουσική μας δείχνει πολλά για τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Τον τρόπο σκέψης τους και την πίστη τους προς την μαγική αυτή μελωδία.

Οι τρεις άντρες οι οποίοι παίζουν φοράνε παραδοσιακά ρούχα της χώρας τους και κάθονται στο πάτωμα πάνω σε χαλί, κάτι το οποίο επίσης μας δείχνει πολλά πράγματα για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Μας τραβάνε στο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την μουσική τους και να δοκιμάσουμε να μάθουμε τις παραδόσεις τους σε σχέση με αυτή.

Η συγκεκριμένη άσκηση έχει σκοπό την εκμάθηση παραδόσεων μουσικής από άλλους πλουτισμούς και προσωπικά πιστεύω ότι ήδη έχω μάθει πολλά πράγματα. Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη άσκηση.

Καρνατική κλασική μουσική: Sarasvati Vīṇa

Ρ. Ε. (Β Θεάτρου), 31 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο: Amazing Carnatic music | Jayanthi Kumaresh | Raga Shanmukhapriya | Saraswati Veena | Music of India

Κανάλι: Darbar festival Στο βίντεο ακούμε παραδοσιακή καρνατική μουσική με μέτρο ράγκα από το φεστιβάλ Darbar. Είναι ένα ινδικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής και χορού που λαμβάνει χώρα ετησίως σε διάστημα τριών μηνών στο Λονδίνο. Γίνεται αποκλειστικά για τη μουσική κλασικών παραδόσεων των Ινδών.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ινδική μουσική παράδοση είναι μια από τις παλαιότερες της υφηλίου, αφού οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες που έχουμε γι’ αυτήν χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. (4 βεδικά βιβλία). Συγχρόνως, είναι και μία από τις σημαντικότερες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλά και ετερόκλητα στοιχεία, όπως από τον πληθυσμό της που καλύπτει το 1/5 του πλανήτη, από την υψηλή θέση που κατέχει η μουσική μέσα στην ινδική κοινωνία, από το εμπεριστατωμένο θεωρητικό σύστημα που τη στηρίζει, και από την ευρύτατη επιρροή της στη μουσική άλλων ηπείρων, ακόμα και στη μουσική της Δύσης.

ΚΑΡΝΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η καρνατική μουσική, γνωστή ως Karnāṭaka saṃgīta ή Karnāṭaka saṅgītam στις νότιες ινδικές γλώσσες, είναι ένα σύστημα μουσικής που συνδέεται συνήθως με τη Νότια Ινδία.

ΡΑΓΚΑ

Με τη λέξη ράγκα εννοούμε το σύστημα που περιλαμβάνει όλα τα μελωδικά στοιχεία μιας σύνθεσης.

ΟΡΓΑΝΑ

Sarasvati Vīṇa, Ghaṭam, Mridangam, Shanmukhapriya.

Σχολιασμός

Το Sarasvati Vīṇa 

Η Jayanthi Kumaresh άρχισε να παίζει σε ηλικία τριών ετών και έμαθε κάτω από τη μητέρα της Lalgudi Rajalakshmi, πριν φύγει από το σπίτι σε ηλικία 13 ετών για να σπουδάσει με τη θεία της Padmavathy Ananthagopalan. Αργότερα έγινε μια από τις νεότερες καλλιτέχνες που έλαβε τη βαθμολογία «A» στο All India Radio. Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην ιστορία της veena και ίδρυσε την Ινδική Εθνική Ορχήστρα, ενώνοντας μουσικούς από τις κλασικές παραδόσεις της Ινδίας σε ένα μεγάλο σύνολο.

Συμπέρασμα – Επίλογος

Η Ινδική κλασσική μουσική είναι ένα σύστημα έμμετρου αυτοσχεδιασμού, ένα πεδίο έρευνας που για να εισχωρήσει ο άνθρωπος πρέπει να κρατά τις αισθήσεις οξυμένες, το νου συγκεντρωμένο και την καρδιά καθαρή. Εμβαθύνοντας  σε αυτήν βρίσκεται κανείς μπροστά στην απεραντοσύνη της μουσικής και με δέος συνειδητοποιεί πως ο άνθρωπος με τόσα από τη φύση του – υπό, μπορεί να αγγίξει κάτι τόσο – υπέρ, όσο η αρμονία που τείνει να διέπει το Σύμπαν.

Σύνδεσμοι

https://en.wikipedia.org/wiki/Shanmukhapriya

google αναζήτηση: Jayanthi Kumaresh

https://dspace.mmb.org.gr/mmb/bitstream/123456789/23083/1/Ινδία.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Saraswati_veena

Χορός Kathakali

Χ. Π. (Β Θεάτρου), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Kathakali (traditional dance) in Kochi, India

Βιντεογράφος: Hideto Kijima Χορός “Kathakali” Αφού προηγηθεί η ιεροτελεστία του μακιγιάζ των χορευτών, ακολουθείο χορός, που συνήθως αντλεί θέματα από την ινδική μυθολογία και χορεύεται κυρίως με τα μάτια.

Περιγραφή του βίντεο

Η σημασία της μουσικής για την Ινδία

Η ΙΝΔΙΑ αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με πλούσια και σημαντικότατη μουσική παράδοση. Οι πρώτες μουσικές αναφορές εντοπίζονται στα ιερά βεδικά βιβλία, σύμφωνα με τα οποία η μουσική είναι συνδεδεμένη με το θείο. Για αυτόν το λόγο, η μουσική κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδών. Στην Ινδία παρατηρείται ένας πολιτιστικός διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου. Η βόρεια Ινδία χαρακτηρίζεται μάχιμη, δυναμική και πολεμική. Αντίθετα, η νότια Ινδία περιγράφεται περισσότερο με στοιχεία ειρήνης, ηρεμίας και αγάπης. Ο Διαχωρισμός ακολουθείται και στη μουσική παράδοση, υπό τους παρακάτω μουσικούς όρους.

Περιοχή Κεράλα

Η μουσική της Κεράλα έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία. Δεν είναι το ίδιο με την ποίηση των Μαλαγιαλάμ, αν και το μεγαλύτερο μέρος της βασίζεται στην ποίηση. Η Κεράλα έχει πλούσια παράδοση στην καρνατική μουσική. Τα τραγούδια αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της πρώιμης λογοτεχνίας των Μαλαγιαλάμ, η οποία εντοπίζει την προέλευσή της στον 9ο αιώνα μ.Χ. Η σημασία της μουσικής στον πολιτισμό της Κεράλα μπορεί να αποδειχθεί μόνο από το γεγονός ότι στη γλώσσα των Μαλαγιαλάμ, η μουσική ποίηση αναπτύχθηκε πολύ πριν από την πεζογραφία. Με την ανάπτυξη της μουσικής στην περιοχή δημιουργήθηκαν διαφορετικοί κλάδοι από αυτήν. Οι πιο βασικοί κλάδοι είναι η κλασική μουσική που είναι κατά κύριο λόγο προσανατολισμένη στην καρνατική μουσική και η δημοφιλής μουσική που περιλαμβάνει τραγούδια ταινιών και τραγούδια άλμπουμ.

Ο πολιτισμός της Κεράλα

Λαϊκοί χοροί Κεράλα - Καϊκότι Κάλι, Κουτιτόταμα, Τιρουβατίρα, Τιραγιατάμα, Κάλι Κακρήσι και ούτω καθεξής. Ο Kanniyar Kali (επίσης γνωστός ως Desatukali) είναι ένας χορός που παίζεται μπροστά στη θεά Bhagwati. Αυτός είναι ένας από τους παλαιότερους λαϊκούς γρήγορους χορούς σε μια ρυθμική μελωδία. Ο λαϊκός χορός Kaikotti Kali (επίσης γνωστός ως Tiruvatirakali) εκτελείται από γυναίκες από την Κεράλα που χορεύουν σε συμμετρικούς κύκλους. Συχνά εκτελείται κατά τη διάρκεια εορταστικών εποχών, όπως Thiruvathira και Onam. Οι γυναίκες τραγουδούν τα τραγούδια των Τιρουβαθήρων, τα οποία είναι γεμάτα λογοτεχνικό πλούτο. Χορεύουν χαριτωμένα και κινούνται σε κύκλο δεξιόστροφα και αριστερόστροφα, χειροκροτώντας τα χέρια τους. Ο χορός Kutiyottam είναι δημοφιλής στην περιοχή Thiruvananthapuram και εκτελείται σε ναούς μπροστά από τις θεότητες. Υπάρχουν 4 συμμετέχοντες στο χορό. Τα τραγούδια εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Padapattu και του Kalaripattu και του Tirayattu στο Kavus Festival. Ο χορός περιλαμβάνει τη χρήση φακών. Οι κάτοικοι Kurava από την περιοχή Thiruvananthapuram εκτελούν το Kakkarissi Kali. Αυτός ο χορός προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα τύμπανα παίζονται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το Dappu Kali είναι ένας χορός που χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται dappu. Οι χορευτές, ακόμη και σε αριθμό, σχηματίζουν 2 σειρές και συνεχίζουν να αλλάζουν πλευρές. Ο χορός Kolkali είναι μια μορφή ομαδικού χορού σε μια αγροτική κοινότητα στην οποία άνδρες και γυναίκες κινούνται σε έναν κύκλο με ραβδιά στο χέρι και ενώνονται μαζί. Το Kalaripayattu είναι ένας τύπος σπαθί στο οποίο οι άνθρωποι κινούνται χαριτωμένα, σαν να προστατεύουν και να χτυπούν ο ένας τον άλλον. Ο χορός Kathakali περιλαμβάνει ένα «παιχνίδι ιστορίας» όπου οι χορευτές φορούν βαριά κοστούμια και μακιγιάζ. Υπάρχουν και άλλοι χοροί όπως Parihamutta Kali, Ayyappan Vilakku, Sarpam Thullal και Purakkali. Η μουσική αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνίας της Μαλαγιαλάμ. Η Κεράλα είναι διάσημη για τις μελωδίες Sopana Sangeetham και Karnatica. Το Sopana σημαίνει ιερά βήματα. Το Sangeetham είναι μια μορφή κλασικής μουσικής που περιλαμβάνει ανθρώπους που τραγουδούν προσεκτικά τραγούδια σε ναούς. Η Κεράλα είναι επίσης γνωστή για τη μουσική του Kathakali.

Ινδική τάμπλα

Η ινδική Τάμπλα είναι κρουστό μουσικό όργανο της ινδικής μουσικής παράδοσης. Συναντάται σε τραγούδια και χορούς σε όλη την Ινδία και συνοδεύει κυρίως τη φωνή, το Σιτάρ και το φλάουτο. Έχει πλούσιο και ποικίλο ηχόχρωμα γι’ αυτό και είναι σολιστικό όργανο. Αποτελείται από ένα ζεύγος τυμπάνων με μεμβράνες, που στηρίζονται σε στρογγυλές βάσεις και κουρδίζεται στον κύριο τόνο της ράγκα. Ο μουσικός κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα και για να παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και την παλάμη των χεριών του. Το μικρό τύμπανο έχει τη μορφή κώνου και φτιάχνεται από ξύλο και δέρμα. Το μεγαλύτερο τύμπανο έχει μπάσο ήχο και είναι μεταλλικό ή πήλινο με δέρμα. Είναι εξέλιξη αρχαίων κρουστών και πιθανότατα το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, γι’ αυτό και σήμερα χρησιμοποιείται σε όλες τις μουσικές του κόσμου. Κατασκευάζεται στην Ινδία.

Πηγές:

Η μουσική της περιοχής Κεράλα

Α. Σ. (Β Χορού), 1 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Drum Beats! Extreme speed climax!!

Η Κεράλα

Η Κεράλα είναι μια πολιτεία στην ακτή της Ινδίας. Είναι η εικοστή πρώτη μεγαλύτερη ινδική πολιτεία ανά περιοχή. Είναι η δέκατη τρίτη μεγαλύτερη ινδική πολιτεία σε πληθυσμό, με 33 εκατομμύρια κατοίκους. Χωρίζεται σε 14 περιοχές με πρωτεύουσα το Thiruvananthapuram. Τα μαλαγιαλάμ είναι η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα και είναι επίσης η επίσημη γλώσσα του κράτους.

H μουσική της

Η μουσική της Κεράλα έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία με παράδοση στην καρνατική μουσική. Με την ανάπτυξη της μουσικής στην περιοχή δημιουργήθηκαν διαφορετικοί κλάδοι από αυτήν. Οι πιο βασικοί κλάδοι είναι η κλασική μουσική η οποία είναι κατά κύριο λόγο είναι προσανατολισμένη στην καρνατική μουσική και δημοφιλής μουσική που περιλαμβάνει τραγούδια ταινιών και τραγούδια άλμπουμ.

Στην Κεράλα, πολλές μορφές μουσικής έχουν αναπτυχθεί και συνδέονται με φεστιβάλ και τελετές ναών. Υπάρχουν Panchari melam και Pandi melam, δύο μεγάλες παραστάσεις συνόλου που χρησιμοποιούν chenda και συνοδεύονται από ilathalam (κύμβαλα), kuzhal και kombu. Έπειτα, υπάρχει ο Thayambaka - μια φόρμα στην οποία ένας ή μερικοί παίκτες τσέντα εκτελούν αυτοσχέδια σόλο με μερικούς ακόμη παίκτες τσέντα και ιλαθαλάμ. Μαζί με αυτά υπάρχουν το kshetra vadyam και το sopanam που είναι τελετουργίες που συνοδεύουν τη μουσική.

Μουσικά όργανα της

Ένα από τα μουσικά όργανα που φένονται στο βίντεο είναι το Chenda. Το Chenda είναι ένα κυλινδρικό κρουστό και χρησιμοποιείται ευρέως στο Τούλου Ναντού της Καρνατάκα και στο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία. Αυτό το όργανο φημίζεται για τον δυνατό και άκαμπτο ήχο του. Ένα Chenda έχει δύο πλευρές, η αριστερή πλευρά που ονομάζεται “Edamthala” (Αριστερό κεφάλι) και η δεξιά πλευρά “Valamthala” (Δεξί κεφάλι). Το “Edamthala” είναι φτιαγμένο μόνο από ένα-δύο στρώμα δέρματος αγελάδας και το “Valamthala” θα έχει δέρμα πέντε-επτά στρώσεων, έτσι ώστε να έχει ήχο μπάσου. Το δέρμα στεγνώνει στη σκιά και στερεώνεται σε ξύλινους δακτυλίους από τον κορμό ενός τοπικά διαθέσιμου φοίνικα (Eeranpana) ή μπαμπού, χρησιμοποιώντας μια τσίχλα που παρασκευάζεται από το σπόρο ενός δέντρου που ονομάζεται “pananchi maram”.

Ένα ακόμα παραδοσιακό όργανο που βλέπουμε στο βίντεο είναι το kuzhal.Το kuzhal είναι ένα παραδοσιακό πνευστό όργανο με διπλό καλάμι που χρησιμοποιείται στη νότια ινδική πολιτεία της Κεράλα. Είναι παρόμοιο στην κατασκευή με ένα nagaswaram ή ένα μεγάλο shehnai, και έχει έναν πολύ τσιριχτό και διεισδυτικό τόνο. Το Kuzhal χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό, ωστόσο, ως προοίμιο των μελάμ, χρησιμοποιείται επίσης για την παρουσίαση σόλο συναυλίας.

Kuzhal - Wikipedia

Συμπεράσματα

Μετά από πολύ ώρα ψάξιμο, κατάφερα να βρω βίντεο με παραδοσιακή μουσική της Ινδίας. Έχω την εντύπωση ότι έχει αρχίσει να εξαλείφεται η παραδοσιακή μουσική της Ινδίας, εξαιτίας της ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας το ονομαζόμενο Μπόλιγουντ. Είναι κρίμα διότι αυτή η μουσική που παίζεται σε ναούς από τόσα μουσικά όργανα και με τόσο ωραίο ρυθμό, δεν θα ήθελα να χαθεί.

  1. GoogleTransl. Kerala

  2. GoogleTransl. Chenda

  3. GoogleTransl. Kuzhal

  4. GoogleTransl. Kerala Music

Η μουσική της Νότιας Ινδίας

Γ. Ζ. (Β Χορού), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Carnatic Vocal Concert by Shri T M Krishna

Η μουσική στην Ινδία

Η μουσική στην Ινδία είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στην ζωή τους. Όπως λέει και ο μεγάλος Ινδός μουσικός Αλί Αμπάρ Καν: οι άγιοι ανέπτυξαν την μουσική πριν αρχίσουν οι χρόνοι να μετριούνται για να βρεί ο νους ‘καταφύγιο’. Η αληθινή μουσική, δεν είναι για διασκέδαση και καλοπέραση αλλά είναι ένα είδος ένωσης, ενα ‘μονοπάτι’ για τον εξαγνισμό της καρδιάς και του νού.

Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής στην Ινδία το καθένα με διαφορές αλλά και ομοιότητες. Η Ινδική κλασσική μουσική είναι πιθανότατα και η παλαιότερη μορφή μουσικής της περιοχής, παρ’ όλα αυτά παραμένει μέχρι και σήμερα ζωντανή. Όπως είπαμε, η μουσική στην Ινδία είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι σημαντική όμως για την ψυχή και τον νού αλλά είναι εξίσου σημαντική στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Με βάση διάφορα επιστημονικά πειράματα που έχουν γίνει, αποδυκνείεται ότι στα φυτά αρέσει η κλασσική ινδική μουσική! Μετά απο καθημερινή χρήση των τραγουδιών αυτών στα φυτά, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα φυτά αγαπούν την ινδική μουσική εφόσον αρχίζουν και ‘αγκαλιάζουν’ τα ηχεία!

Στην κλασσική Ινδική μουσική υπάρχουν 2 κατηγορίες. Η πρώτη ειναι το μουσικό είδος ‘Carnatic’ ή αλλιώς και στα ελληνικά, Καρνατική μουσική. Η Καρνατική μουσική βρίσκεται κυρίως στο Νότιο μέρος της Ινδίας. Την χαρακτηρίζει η ζωντάνια της καθώς η ρυθμική ελευθερία της (το βιντεάκι μας είναι καρνατική μουσική επίσης!).

Σχετικά με το βιντεάκι

Αφότου ακούσουμε το βιντεάκι με την Καρνατική μουσική, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι σε συνδυασμό με την φωνή του τραγουδιστή, ακούμε και πολλά μουσικά όργανα που σχηματίζουν την μελωδία του τραγουδιού μας. Κατά την διάρκεια του τραγουδιού ακούμε περίπου 3 με 4 διαφορετικά είδη οργάνων, 2 έγχορδα και 1 κρουστό.

Το πρώτο έγχορδο λέγεται sitar, το έγχορδο αυτό όργανο είναι πολύ διαδεδομένο κατά τις νότιες περιοχές της Ινδίας. Έχει 21-23 μεταλλικές χορδές εκ’ των οποίων, εμείς θα μπορούσαμε να παίξουμε μόνο τις 6-7 από αυτές! Το δεύτερο έγχορδο είναι το βιολί αλλά δεν είναι ενα συνηθισμένο βιολί όμως, αυτό το έγχορδο όργανο είναι Ινδικό βιολί. Η κύρια διαφορά του με το Ευρωπαϊκό βιολί είναι ότι αντί να κουρδιστεί κατά τις νότες Σολ-Ρε-Λα-Μι, κουρδίζεται κατά τις νότες Μι-Σι-Μι’-Σι’.

Εκτός τον έγχορδων, στο τραγούδι υπάρχει και ενα κρουστό. Το κρουστό αυτό λέγεται bahinda, είναι ενα κρουστό τύμπανο φτιαγμένο απο δέρμα ζώου. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι στο βίντεο που παίζουν στα κρουστά κοπανάνε ελαφρά το τύμπανο δημιουργώντας έναν κρότο ο οποίος σε συνδυασμό με τα έγχορδα δημιουργούν την μελωδία του τραγουδιού.

Επίλογος

Μέσω αυτής της εργασίας, έμαθα σχετικά με την Ινδία και την μουσική της. Αυτο που με εξέπληξε ποιο πολύ απ’ όλα τ’ άλλα είναι η αγάπη τους για την μουσική και το πάθος τους για την μελωδία στην ζωή τους!

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Μουσικό συγκρότημα της Nina Burmi

Ζ. Σ. (Β Χορού), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Nina Burmi | Mishra Bhairavi Thumri | Indian Classical Music

Φεστιβάλ Darbar

Η μουσική της Ινδίας είναι αρκετά ξεχωριστή με πολλά μοναδικά στοιχεία. Ειδικότερα, ως παράδειγμα μπορούμε να φέρουμε το βίντεο από το Φεστιβάλ Darbar από τον παραπάνω σύνδεσμο.

Το συγκεκριμένο βίντεο, με τίτλο Nina Burmi | Mishra Bhairavi Thumri | Indian Classical Music, είναι δημοσιευμένο από το 2014 στο κανάλι ΄darbarfestival΄ στο YouΤube. Πρόκειται για μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία συνέβη πιθανώς το 2006 στην Ινδία. Σε αυτό ακούμε την κλασσική -παραδοσιακή μουσική της περιοχής από μερικούς καλλιτέχνες. Στο τραγούδι / στην φωνητική είναι η Nina Burmi και οι μουσικοί Ramesh Mishra (στο όργανο sarangi) και Sanju Sahai (στο όργανο tabla).

Πολιτισμός της Ινδίας

Ο ινδικός πολιτισμός είναι γνωστός στον κόσμο ως ένας από τους πιο ζωντανούς πολιτισμούς της σημερινής εποχής. Σε αυτόν, υπάρχει μια μεγάλη συνεκτικότητα ανάμεσα σε διάφορους τομείς (όπως τη θρησκεία, την αρχιτεκτονική, την μαγειρική, την τέχνη, την μουσική, τα έθιμα και άλλα πολλά) δημιουργώντας μια νέα δυναμική. Η κύρια θρησκεία της Ινδίας είναι ο Ινδουισμός, όμως δεν σημαίνει πως είναι και η μόνη. Επίσης, έχει μια πολύ έντονη κουλτούρα, όπως καταλαβαίνουμε και με τα παραπάνω.

Μουσική Του Ινδουιστικού Πολιτισμού

Ο χώρος της μουσικής στην Ινδία αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ζωής στην χώρα. Μέσα σε αυτή, υπάρχει μια εξαιρετική σύνδεση ανάμεσα σε λαϊκό, παραδοσιακό και κλασικό είδος μουσικής, που συναντάμε σε πολλά τραγούδια. Ως προς τα μουσικά όργανα και την δομή, το κυριότερο για εκείνον τον πολιτισμό, αποτελεί η ανθρώπινη φωνή. Οπότε, τα έγχορδα (χορδόφωνα), τα πνευστά (αερόφωνα) και τέλος τα κρουστά (μεμβρανόφωνα / ιδιόφωνα) είναι ‘συνοδευτικά’ ως προς την φωνή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τραγούδι. Επιπλέον, ένα σπουδαίο κομμάτι που συνδέεται με την μουσική είναι ο χορός, ο οποίος χωρίζεται και εκείνος σε διάφορα είδη.

Σημαντικά Σημεία Του Βίντεο

Επίλογος

Μελετώντας όλα τα προηγούμενα λόγια, κατανοούμε πως η μουσική στην Ινδία είναι πολύ ιδιαίτερη και είναι αρκετά ξεχωριστή με πολλά πλούσια στοιχεία. Συμπερασματικά, ο ινδουιστικός πολιτισμός είναι μοναδικός και θα ήταν μια υπέροχη εμπειρία να παρακολουθούσαμε ένα φεστιβάλ όπως αυτό του βίντεο.

Πηγές / Συνδέσμοι

[https://grdiscovery.com/moysiki-stin-india-paradosi-kai-moysika-organa/(https://grdiscovery.com/moysiki-stin-india-paradosi-kai-moysika-organa/){target=“_blank”}

https://www.actualidadviajes.com/el/la-cultura-hindu/#Musica_y_bailes_de_la_cultura_hindu

Το Σιτάρ στην Ινδική μουσική

Μ. Σ. (Β Χορού), 5 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: A mind-blowing Sitar player

Έχει δημοσιευτεί στις 22 Ιαν 2017. Είναι ένα βίντεο Ινδικό. Ο μουσικός λέγεται Rajeev Janardan και παίζει ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της Ινδίας, το Σιτάρ.

Ινδία

Η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Πολιτισμός Ινδίας

Ο ινδικός πολιτισμός είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ένας από τους πιο ζωντανούς και μυστικιστικούς πολιτισμούς που υπάρχει σήμερα. Επίσης η θρησκεία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ινδικού πολιτισμού και σήμερα υπάρχουν τέσσερις θρησκείες ινδικής προέλευσης. Ο Ινδουισμός είναι η πιο δημοφιλής θρησκεία και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Μέσα σε αυτό υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχολεία και παραδόσεις.

Μουσική

Η μουσική έκφραση της Ινδίας είναι επίσης ένας πλούσιος συνδυασμός λαϊκών και κλασικών ήχων, που οδήγησαν στη δημιουργία εξωτικών χορών της χώρας. Στα αρχαία χρόνια η μουσική της Ινδίας παιζόταν κυρίως σε ναούς, στις αυλές των αυτοκρατόρων και σε γιορτές. Στην κλασική μουσική της Ινδίας κυριαρχούν δυο παραδόσεις: η Ινδουστανική στην βόρια Ινδία και η Καρνατική στην Νότια. Το μεγαλύτερο μέρος της ινδικής μουσικής έχει τρία κύρια συστατικά: μια μελωδία σόλο, που συχνά εμπλουτίζεται με περίτεχνο τρόπο, μια ρυθμική συνοδεία και μια μορφή ισοκρατήματος. Η φωνητική μουσική είναι αυτή που κυριαρχεί, με τις οργανικές φόρμες να βασίζονται σε φωνητικά μοντέλα. Τα δύο βασικά στοιχεία της ινδικής μουσικής είναι: η ράγκα και το τάλα. Τέλος κάποια μουσικά όργανα που υπάρχουν στην Ινδία είναι το σαρόντ, χορδόφωνο τύπου λαούτου η βίνα, ένα από τα παλαιότερα χορδόφωνα της Νότιας Ινδίας το ζευγάρι τυμπάνων που λέγεται τάμπλα κ.α.

Το βίντεο

Σε αυτό το αρκετά ενδιαφέρον βίντεο, ο μουσικός παίζει δείχνοντας την ομορφιά της μουσικής και τις δυνατότητες του Σιτάρ επίσης. Η μελωδία κατά την γνώμη μου γίνεται πιο ενδιαφέρουσα μετά τα πρώτα 19 δευτερόλεπτα της εισαγωγής. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε από το 1:25 -1:40 το ποσό γρήγορα κινούνταν τα δάχτυλα του μουσικού, αλλάζει η νότα γίνεται πιο λεπτή και η μουσική γίνεται αρκετά πιο γρήγορη. Επίσης φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το συναίσθημα, μιας και φαινόταν στα σημεία που η μουσική γίνεται πιο γρήγορη αλλά και κατά την υπόλοιπη διάρκεια, ότι του αρέσει αυτό που κάνει και το ζει.

Επίλογος

Στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχει τραγούδι δηλαδή λόγια, υπάρχει απλά ρυθμός αλλά και μελωδία. Παρ’ όλα αυτά το βίντεο το βρήκα αρκετά πολύ ενδιαφέρον, δεν έχω ξανά ακούσει η δει κάτι παρόμοιο.

Βιβλιογραφία

Η Nina Burmi στο Darbarfestival

Μ. Μ.Ε. (Β Χορού), 2 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Nina Burmi | Mishra Bhairavi Thumri | Indian Classical Music

Εισαγωγή

Η Δημοκρατία της Ινδίας, είναι χώρα στη Νότια Ασία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια όρη και τον Ινδικό ωκεανό. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών οι οποίοι διαμόρφωσαν την ξεχωριστή της μουσική παράδοση.

Μουσική της Ινδίας

Οι πρώτες μουσικές αναφορές στην Ινδία εντοπίζονται στα ιερά βεδικά βιβλία, σύμφωνα με τα οποία η μουσική είναι συνδεδεμένη με το θείο. Για αυτόν το λόγο, η μουσική κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή και τον πολιτισμό των Ινδών. Στην χώρα παρατηρείται ένας πολιτιστικός διαχωρισμός μεταξύ Βορρά και Νότου, ο οποίος ακολουθείται και στη μουσική παράδοση, υπό τους παρακάτω μουσικούς όρους.

Ινδουστανική μουσική (HINTUSTANI):

Πρόκειται για τη μουσική παράδοση της βόρειας Ινδίας. Η μονοφωνική μουσική αποτελεί κύριο γνώρισμά της, επηρεασμένη κυρίως από την Θρησκεία. Βασίζεται και διαδίδεται μέσω της προφορικής παράδοσης.

Καρνατική μουσική (KARNATAKA):

Μουσική παράδοση που συναντάται στο νότιο μέρος της χώρας. Η μουσική χαρακτηρίζεται από ρυθμική ελευθερία, περίτεχνα μελωδικά σχήματα και πλούσιο αυτοσχεδιασμό.

Κλασική ινδική μουσική: Η κλασσική ινδική μουσική αναφέρεται στην ινδουστανική και την καρνατική μουσική παράδοση.

Χαρακτηριστικά και μουσικοί όροι:

Samgita είναι ο γενικός όρος που προσδιορίζει το χορό, το δράμα καθώς επίσης τη φωνητική και την οργανική μουσική.

Ράγκα είναι ένας μελωδικός τύπος, με τον οποίο είναι διαφορετική η ακολουθία των φθόγγων μέσα σε μία οκτάβα, οι οποίες αποτελούν τη βάση στις ινδικές μελωδίες.

Τάλα είναι η λέξη που αναφέρεται στο ρυθμό, αλλά δεν έχει την ίδια σημασία με το ρυθμό του ευρωπαϊκού συστήματος. Αναφέρεται και διαφοροποιείται ανάλογα με το μέτρο, τον τονισμό και το ποιητικό κείμενο.

Μουσικά όργανα

Τα χορδόφωνα διαχωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσης, σε τοξοτά (sarangi, kamaicha) και νυκτά (sitar, veena, sarode, tambura). Το πιο διαδεδομένο πνευστό είναι το shennai και ακολουθούν η φλογέρα και ο δίαυλος. Στα κρουστά ο τρόπος εκτέλεσης διαφέρει ανάλογα το όργανο. Χρησιμοποιούνται δύο ράβδοι, ή μόνο χέρια. Δημοφιλέστερο θεωρείται το tablas, το οποίο αποτελείται από δύο τύμπανα το bayan και το dahinda.

Περιγραφή επιλεγμένου βίντεο

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι απόσπασμα συναυλίας στο Darbarfestival. Η τραγουδίστρια Nina Burmi ερμηνεύει στο Ινδικό στυλ Thumri κατά το οποίο περπατάς χορεύοντας ώστε οι αστράγαλοι να αναπηδούν. Παρατηρούμε ότι χρησιμοποιεί τα ράγκα για να δώσει διαφορετικούς συναισθηματικούς τόνους κατά το τραγούδι της. Ο μουσικός Sanju Sahai παίζει tabla με τα χέρια και βλέπουμε ότι έχει δεξιοτεχνία στα δάχτυλα κάνοντας αυτοσχεδιασμούς. Ο Ramesh Mishra συνοδεύει με το sarangi την φωνή της τραγουδίστριας δίνοντας και αυτός διαφορετικά στυλ φωνητικής μουσικής χάρις την ευέλικτη δυνατότητα συντονισμού του και την ικανότητά του να παράγει μια μεγάλη παλέτα τονικών χρωμάτων και συναισθηματικών αποχρώσεων. Επίσης παρατηρούμε και τους τρείς συχνά να επικοινωνούν με τα μάτια και διάφορα νεύματα για να συγχρονίσουν τους αυτοσχεδιασμούς τους.

https://grdiscovery.com/moysiki-stin-india-paradosi-kai-moysika-organa/

https://el.wikipedia.org/wiki/Σαράνγκι_(μουσικό_όργανο)

https://el.wikipedia.org/wiki /Ινδική_τάμπλα

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2300/Mousiki_B-Gymnasiou_html-empl/index3.html

Ινδία - Μιανμάρ, πολιτιστικές ζυμώσεις: ο Χορός Chin Bamboo

Μ. Ο. (Β Χορού), 28 Ιανουαρίου 2022

Βίντεο 1: Chin Bamboo Dance

Βίντεο 2: Traditional Chin Bamboo Dance Myanmar 2014

Βίντεο 3: Bamboo dance to rhythmic beats in India

Chin Bamboo (Τσιν Μπαμπού), μερικές γενικές πληροφορίες:

Ο χορός Chin Bamboo είναι χορός ο οποίος χορεύεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή Chin της Μιανμάρ (Myanmar) και στην επαρχία Mizoram της Ινδίας. Ο χορός αποδίδεται στις τελετουργικές εκδηλώσεις όπως η Εθνική Ημέρα της περιοχής Chin, το Φεστιβάλ Συγκομιδής, το Φεστιβάλ Καλλιεργειών κλπ. Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι γεροντότεροι συγκεντρώνονταν σε αυτόν τον χορό για να καλωσορίσουν τους εκλεκτούς καλεσμένους. Πριν ο παραδοσιακός χορός του μπαμπού αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα, υπήρχε ένα έθιμο μεταξύ των φυλών του Chin να κρατούν ένα μπαμπού για να παρηγορήσουν μια γυναίκα που μόλις αντιμετώπισε αποβολή. Επιπλέον, ο χορός δόθηκε με την ελπίδα να παρηγορηθεί η ψυχή μιας νεκρής μητέρας που είχε αφήσει το νεογέννητο παιδί της στη γη. Ο χορός μπαμπού απαιτεί τον τέλειο συγχρονισμό της ανύψωσης των ποδιών και του μπαμπού-χειροκρότημα καθώς το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στα βίντεο.

Διαφορές στα δύο βίντεο:

Πηγές:

https://www.myanmarinsider.com/chin-bamboo-dance/

Μουσική στην Καλκούτα

Σ. Α. (Β Χορού), 26 Ιανουαρίου, 2022

Βίντεο: Dancing to the Dhak: Kolkata Durga puja

Κλασσική Μουσική

Η ινδική μουσική διαχωρίζεται ανάμεσα στην κλασική και την παραδοσιακή μουσική, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από φωνή.

Η Ινδική Κλασική Μουσική είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της, γι΄αυτό και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε ξεκινά να διαμορφώνεται, και ποιές μεταβολές έχει παρουσιάσει. Στόχος, η δημιουργία μίας ορισμένης μουσικής ατμόσφαιρας, ικανής για να αφυπνίσει την συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση στο ακροατήριο.

Στην κλασική μουσική της Ινδίας κυριαρχούν δύο μουσικές παραδόσεις:

Σε αυτό το είδος μουσικής, ένας μουσικός οφείλει να αναπτύξει μέσα από εξάσκηση τρία βασικά στοιχεία, τρείς θεμελιώδεις μουσικές «αισθήσεις»: Σούρ (σωστό κούρδισμα), Λάγια (ρυθμό) και Τάλα (ρυθμικό κύκλο).

Παραδοσιακή Μουσική

Ενώ, η παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνει τραγούδια του κύκλου της ζωής, των εποχών και των γιορτών των Ινδουιστών.

Μουσικά Όργανα Ινδίας

ΣΑΡΟΝΤΣαρόντ ΣΙΤΑΡΣιτάρ ΤΑΝΠΟΥΡΑΤανπούρα
ΒΙΟΛΙΒιολί ΤΑΜΠΛΑΤάμπλα ΤΙΚΤΙΡΙΤικτίρι

Σχετικά με το βίντεο

Αυτό το βίντεο ανήκει στην παραδοσιακή μουσική της Ινδίας και τραβήχτηκε στην Καλκούτα. Παρακολουθούμε έναν χορό, λογικά από μια θρησκευτική τελετή, αν κρίνουμε από τον χώρο. Οι άνθρωποι φαινεται να είναι πιο επίσημα ντυμένοι και συμετέχουν μόνο άντρες. Τα βήματα είναι απλά και ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής. Οι παρευρισκόμενοι δεν τραγουδάνε. Τα μουσικά όργανα που συναντάμε είναι κρουστά, τα οποία παίζονται από άντρες. Επίσης υπάρχει πολυρρυθμία, δηλαδή ταυτόχρονο άκουσμα διαφορετικών ρυθμικών σχημάτων. Με τον χορό τους και τις κινήσεις τους είναι σαν να παρακαλούν, ή να θέλουν να προκαλέσουν κάποια ανώτερη δύναμη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Η Anoushka Shankar παίζει ‘Pancham Se Gara’

Τ. Α. (Β Χορού), 6 Φεβρουαρίου 2022

Βίντεο: Anoushka Shankar plays ‘Pancham Se Gara’

Η μουσική στην Ινδία

Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της Ινδίας και την ποικιλία φυλών που την κατοικούν, είναι λογικό η μουσική της Ινδίας να έχει τεράστια ποικιλία ειδών και μορφών. Η ινδική μουσική αποτελείται από πολλά είδη, τόσο κλασσική όσο λαϊκή, ποπ, ροκ αλλά και η μουσική του Bolywood. Η μουσική στην Ινδία έχει ιστορία χιλιετιών και έχει τεράστια σημασία για την θρησκευτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.

Το σιτάρ

Το σιτάρ, το οποίο παρακολουθούμε στο βίντεο, είναι έγχορδο ινδικό μουσικό όργανο, περισσότερο διαδεδομένο στις βόρειες επαρχίες της Ινδίας και στο Πακιστάν. Εφευρέθηκε τον 12ο αιώνα στη περιοχή του Δελχί. Έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω των έργων του Ινδού μουσικού Ραβί Σανκάρ ενώ από την δεκαετία του ’60 χρησιμοποιείται και στην μουσική της Δύσης.

Ινδική τάμπλα

Η Ινδική Τάμπλα, που επίσης βλέπουμε στο βίντεο, είναι παραδοσιακό κρουστό μουσικό όργανο. Το βρίσκουμε σε όλη την Ινδία και συνοδεύει κυρίως τη φωνή, το Σιτάρ και το φλάουτο. Αποτελείται από ένα ζευγάρι τυμπάνων με μεμβράνες, που στηρίζονται σε στρογγυλές βάσεις και κουρδίζεται στον κύριο τόνο της ράγκα. Ο μουσικός κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα και για να παίξει χρησιμοποιεί τα δάχτυλα και την παλάμη των χεριών του. Το μικρό τύμπανο έχει τη μορφή κώνου και φτιάχνεται από ξύλο και δέρμα. Θεωρείται εξέλιξη αρχαίων κρουστών.

Τανπούρα

Η Τανπούρα, που βλέπουμε επίσης στο βίντεο, είναι ένα ινδικό έγχορδο όργανο με μακρύ λαιμό και συναντάται σε διάφορες μορφές στην ινδική μουσική. Δεν παίζει μελωδία, αλλά υποστηρίζει και συντηρεί τη μελωδία ενός άλλου οργάνου ή τραγουδιστή.

Τι είναι η ράγκα

Ένα raga ή raag είναι ένα μελωδικό πλαίσιο για αυτοσχεδιασμό. Το ράγκα είναι ένα μοναδικό και κεντρικό χαρακτηριστικό της κλασικής ινδικής μουσικής παράδοσης και ως εκ τούτου δεν έχει άμεση μετάφραση σε έννοιες της κλασικής ευρωπαϊκής μουσικής. Κάθε ράγκα είναι μια σειρά από μελωδικές δομές με μουσικά μοτίβα, που θεωρείται στην ινδική παράδοση ότι έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τα συναισθήματα του κοινού χρωματίζοντας το μυαλό.

Η μουσική στο βίντεο

Η μουσική στο βίντεο είναι κλασσική ινδική μουσική. Είναι ένα τραγούδι της Anoushka Shankar. Το κομμάτι αντλεί όλο του το περιοχόμενο από τους ρυθμούς Γκάρα ράγκα που χρησιμοποιείται σε πολλά ινδικά κομμάτια κλασσικής μουσικής. Η Ανούσκα παίζει το σιτάρ που είναι το κύριο όρργανο, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο μουσικοί που ένας παίζει τα κρουστά τάμπλα και ο άλλος τανπούρα. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το τελευταίο του άλμπουμ της του 2000 και ο τίτλος του σημαίνει «πέντε από την γκάρα». Η γκάρα είναι η μουσική κλίμακα που χρησιμοποιείται καθόλη την διάρκεια του τραγουδιού.

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Gara_(raga)

https://indianvsjazzmli.weebly.com/pancham-se-gara.html

https://www.wikiwand.com/en/List_of_ragas_in_Hindustani_classical_music

https://wblog.wiki/el/Ragas

https://el.wiktionary.org/wiki/σιτάρ

https://el.wikipedia.org/wiki/σιτάρ

https://en.wikipedia.org/wiki/Tanpura

https://el.wikipedia.org/wiki/Ινδική_τάμπλα