Εργασίες Μουσικής: 2021-2022

Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου

Μουσική Κινηματογράφου, Γ' Χορού

Επιμέλεια παρουσίασης: Λάμπρος Κατσούλης, 18/4/2022

Mamma Mia, 2008

Κ.Ε. (Γ Χορού), 5 Φεβρουαρίου 2022

Σκηνή: Dancing queen by ABBA(2008)

Mamma Mia Είναι αμερικανικό/βρετανικό μιούζικαλ και αισθηματική κωμωδία, παραγωγής 2008. Αποτελεί προσαρμογή του ομότιτλου μιούζικαλ του Γουέστ Εντ και του Μπρόντγουεϊ, το οποίο είναι βασισμένο στα τραγούδια του επιτυχημένου συγκροτήματος ABBA, με επιπρόσθετη μουσική σύνθεση του Μπένι Άντερσον, μέλος του συγκροτήματος. Την ταινία σκηνοθέτησε η Φιλίντα Λόιντ και πρωταγωνιστούν οι Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Ντόνα Σέρινταν και οι Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ και Στέλαν Σκάρσγκορντ ως οι τρεις πιθανοί πατέρες της κόρης της Ντόνα, Σόφι, που υποδύεται η Αμάντα Σάιφρεντ. Στην ταινία επίσης συμμετέχουν οι Τζούλι Γουόλτερς, Ντόμινικ Κούπερ και Κριστίν Μπαράνσκι. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 30 Ιουνίου 2008 και στις Ηνωμένες Πολιτίες στις 18 Ιουλίου 2008. Έλαβε κυρίως μικτές κριτικές, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να γίνει τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 609,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Μέχρι και σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε εισπράξεις μιούζικαλ όλων των εποχών. Έλαβε δύο υποψηφιότητεες για Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Στριπ.

To Dancing Queen είναι ένα τραγούδι του σουηδικού συγκροτήματος ABBA, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Arrival, ενώ κυκλοφόρησε και ως single, μάλιστα πρώτο αυτού του δίσκου. Το κομμάτι γράφτηκε από τον Μπένι Άντερσον, τον Μπιορν Ούλβες και τον Στιγκ Άντερσον. Αφού κυκλοφόρησε στη Σουηδία το single, κατόπιν κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κομμάτι έγινε δημοφιλέστατο αμέσως μετά την κυκλοφορία του, καθώς είχε διαρκή παρουσία στα ραδιόφωνα, ενώ απέκτησε κι άλλη δημοτικότητα στα νυχτερινά κέντρα, όπου παιζόταν κι εκεί συνεχώς. Το κομμάτι αυτό ήταν το πρώτο αλλά και μοναδικό νούμερο 1 στα αμερικανικά chart. Έφτασε την κορυφή και σε άλλα chart παγκοσμίως όπως στη Νέα Ζηλανδία, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Ισπανία στη Νότια Αφρική και αλλού, ενώ μπήκε και σε αρκετές πεντάδες.

Wiz Khalifa στην ταινία: «Fast & Furious 7» του 2015

Furious 7 - Official Trailer (HD)

Οι Μαχητές των Δρόμων 7 (Fast & Furious 7) είναι τίτλος αμερικάνικης ταινίας δράσης παραγωγής 2013-2015, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Γουάν. Πρωταγωνιστούν οι: Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Ντουέιν Τζόνσον, Τζέισον Στέιθαμ, Μισέλ Ροντρίγκεζ. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 2 Απριλίου 2015. Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς οι συνολικές εισπράξεις ήταν περισσότερες από 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, γεγονός που της χάρισε την θέση της δεύτερης-υψηλότερης ταινίας συνολικής είσπραξης του 2015, αλλά και της 5ης καλύτερης ταινίας σε εισπράξεις όλων των εποχών.

Σκηνές:

Χρονική έναρξη Χρονική λήξη Περιγραφή Ηχητικά εφέ
1:38:30 1:46:30 Δρόμοι της πόλης, πρωταγωνιστές, εντοπισμός εχθρού, κοντινή λήψη μέσα στο αμάξι και στο παρμπρίζ, μακρινή λήψη ελικόπτερου, μακρινή λήψη αυτοκινήτων στον δρόμο. Ελικόπτερο, αυτοκίνητα, πυροβολισμοί, τρακάρισμα, ηλεκτρονικοί ήχοι, μελωδία αγωνίας, κόρνες, γκάζι αυτοκινήτου, λάστιχα αυτοκινήτου που τρίβονται στην άσφαλτο.
2:06:20 2:11:15 Παραλία, πρωταγωνιστές, αναμνήσεις από το παρελθόν (π.χ. αυτοκίνητα στους δρόμους, διάλογοι σε δωμάτια), κοτνινή λήψη πρωταγωνιστών στην άμμο, μακρινή λήψη παραλίας, μακρινή λήψη οικογένειας στην ακτή, μακρινή λήψη του δρόμου. Σάουντρακ ταινίας, κύμα θάλασσας, γέλια οικογένειας που παίζει στην άμμο, αυτοκίνητα, διάλογοι αναμνήσεων, μουσική νοσταλγίας.

Έμινεμ, Τζεφ Μπας και Λουίς Ρέστο για την ταινία «8 mile» του 2002

Ν. Α. (Γ Χορού), 6 Φεβρουαρίου 2022

Λινκ τρέιλερ

Η ταινία «8 mile» κυκλοφόρησε το 2002 με σκηνοθεσία του Κέρτις Χάνσον και πρωταγωνιστές τον Έμινεμ, Κιμ Μπάσινγκερ, Μπρίτανι Μέρφι και Μίκι Φάιφερ. Πήρε πολλές υποψηφιότητες (8) και διακρίσεις όπως Χρυσή Σφαίρα καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού (όλοι οι συντελεστές της μουσικής) 2003, κινηματογραφικό βραβείο MTV καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Eminem) 2003, κινηματογραφικό βραβείο Critics Choise καλύτερου τραγουδιού (Eminem) 2004, καθώς και πολλά άλλα βραβεία.

Ο Μάρσαλ Μπρους Μάδερς (Eminem) έχει βραβευτεί με πολλαπλά Grammy και έχει κερδίσει Όσκαρ με το τραγούδι «lose yourself». Οι ιδιότητες του είναι: μουσικός ράπερ, στιχουργός, παραγωγός και ηθοποιός. Επίσης κατέχει ρεκόρ Γκίνες σε πωλήσεις δίσκου την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Το soundtrack της ταινίας είναι το Music from inspired by the Motion Picture (Lose Yourself) του Έμινεμ.

Πρώτη προβολή

  1. 00:87-03:19 σκηνή: ο πρωταγωνιστής κάνει πρόβα και εμετό

  2. 1:05:04-1:06:03 σκηνή: ο πρωταγωνιστής γράφει μουσική

Δεύτερη προβολή

  1. 00:87-03:19 «πρόβα και εμετός» Shook Ones Part || Mobb Deep [ήχος εμετού – χτύπημα πόρτας]

  2. 1:05:04-1:06:03 [σάουντρακ ταινίας με σόλο πιάνο]

Μουσικό υλικό ταινίας

  1. Lose yourself – Eminem
  2. Love me – Eminem, 50 cent, Όμπι Τράις
  3. 8 mile - Eminem
  4. Andrenaline Rush – Όμπι Τράις
  5. Places to go – 50 cent
  6. Rap Game – D12
  7. 8 miles and runnin – Jay-Z
  8. Rabbit run – Eminem

Τα λινκ όλων των τραγουδιών της ταινίας

Η πρώτη σκηνή που με επηρέασε είναι εκεί που γυρνάει σπίτι ο πρωταγωνιστής με το λεωφορείο έπειτα από μια αποτυχημένη του προσπάθεια να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό. Το βλέμμα του είναι τόσο κενό όσο κενός νιώθει και ο ίδιος μετά από αυτή του την αποτυχία. Η μουσική που ακούγεται σε αυτή την σκηνή είναι το σάουντρακ της ταινίας «lose yourself» μόνο με πιάνο. Πραγματικά ο πρωταγωνιστής φαίνεται να έχει χάσει τον εαυτό του όπως ακριβώς λέει και το μουσικό κομμάτι. Η δεύτερη σκηνή είναι όπου ο πρωταγωνιστής ακούει μουσική (σάουντρακ) και προσπαθεί να εμπνευστεί στίχους για την ραπ μουσική μάχη που θα δώσει έτσι ώστε να πάρει πίσω αυτά που έχασε την βραδιά που «πάγωσε» μπροστά στο κοινό. Φαίνεται να παίρνει δύναμη μέσα από αυτή την μουσική.

Επίλογος

Μου άρεσε που ανέλυσα μια ταινία μουσικά μιας και δεν το είχα ξανακάνει ούτε και το είχα σκεφτεί να το κάνω αλλά, ήταν πάρα πολύ χρονοβόρο και εξαιρετικά πιεστικό με το υπάρχον καθημερινό μου πρόγραμμα.

Joby Talbot στην Ταινία: Sing 2 του 2021

Ν. Ε. (Γ Χορού), 5 Φεβρουαρίου 2022

Trailer:

Η ταινία αυτή είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιας 2021. Είναι η συνέχεια της πρώτης ταινίας (Sing) ταινία του 2016. Η σκηνοθεσία και η συγγραφή έγιναν απο τον Garth Jennings. Η ταινία αυτή πήρε αρκετά καλές κριτικές. Τις φώνες των πρωταγονιστών δίνουν οι: Tori Kelly (Meena), Reese Witherspoon (Rosita), Taron Egerton (Johnny), Nick Kroll (Gunter) και Matthew McConaughey (Buster Moon).

Ο συνθέτης αυτής της ταινίας είναι ο Joby Talbot, o οποίος έχει γράψει soundtrack για αρκετες ταινίες, σειρές αλλά και μουσικά κομμάτια όπως:

O Joby Talbot έχει επίσης κερδίσει βραβεία στα Annie Awards το 2017, στα ASCAP Film and Television Music Awards επίσης το 2017, στα Online Film & Television Association το 2006 και στα Royal Television Society, UK το 2000. Τα δύο βραβεία του 2017 ήταν για την μουσική του στην ταινία Sing.

Μουσική και Soundtrack

Η ταινία, καθώς το θέμα της είναι το τραγούδι , έχει αρξετά τραγούδια , τα περισσότερα από τα οποία είναι γνωστά τραγούδια τα οποία τραγουδάνε οι ηθοποιοί της ταινίας. Τραγούδια: https://youtu.be/8Ph2U3msxsw

  1. Your Song Saved My Life – U2 (0:00)
  2. Let’s Go Crazy – Tori Kelly, Taron Egerton, Reese Witherspoon & Nick Kroll (3:34)
  3. Can’t Feel My Face – Kiana Ledé (6:46)
  4. Heads Will Roll – Scarlett Johansson (10:06)
  5. Sing 2 Audition Medley – SING 2 Cast (13:42)
  6. Where the Streets Have No Name – Tori Kelly, Taron Egerton, Scarlett Johansson, Reese Witherspoon & Nick Kroll (15:40)
  7. There’s Nothing Holdin’ Me Back – Taron Egerton & Tori Kelly (18:08)
  8. Suéltate – Sam I, Anitta, BIA & Jarina De Marco (21:29)
  9. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of – Scarlett Johansson (25:02)
  10. Soy Yo (Sing 2 Mix) – Bomba Estéro (28:41)
  11. A Sky Full of Stars – Taron Egerton (31:40)
  12. Could Have Been Me – Halsey (35:06)
  13. I Say A Little Prayer – Tori Kelly & Pharrell Williams (37:35)
  14. Break Free – Reese Witherspoon & Nick Kroll (39:41)
  15. I Still Haven’t Found What I’m Looking For – Scarlett Johansson & Bono (41:17)
  16. Tippy Toes (BONUS TRACK) (feat. DSCOSTU) – Adam Buxton & Fancy Feelings (44:19)
  17. Christmas (Baby Please Come Home) (BONUS TRACK) (feat. Scarlett Johansson, Taron Egerton, Reese Witherspoon & Tori Kelly) – Keke Palmer (46:27)

Παρόλα αυτά η ταινία έχει και απίστευτο soundtrack https://youtube.com/playlist?list=PLnoIi4YKKKd9ggKhwVenKvhnt2K90s8qM

Όλα τα κομμάτια αυτά ακούγονται κατά την διάρκεια της ταινίας, ενδιάμεσα από τα τραγούδια που τραγουδάνε οι ηθοποιοί της ταινίας, Μπορεί να έχουν μικρή διάρκεια αλλά κάθε ένα από αυτά σε βάζει στο κλίμα της ταινίας. Δεν υπήρχε λεπτό στην ταινία που να μην υπήρχε μουσική. Όλα τα μουσικά κομμάτια του Joby Talbot (το soundtrack της ταινίας) είναι ένα ρπος ένα μαγευτικά και απόλυτα κατάλληλα για την κάθε σκηνή που ακούγονται. Μέχρι και οι τίτλοι του κάθε κομματιού είναι ακριβέστατοι στην σκηνή που ακούγονται.

Για παράδειγμα το soundtrack “Buster Fires Porsha” αλλά και το “Mr. Moon, What Have You Done?” είναι και το δύο κομμάτια που ακούγονται κατά την διάρκεια δυο σκηνών με πολύ ένταση και αγωνία, για αυτό και τα κομμάτια σου δίνουν μια αίσθηση άγχους, έντασης και ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Από την άλλη το ’’Taxi!” το οποίο είναι και τραγούδι βασισμένο στον πρωταγωνιστή τον Buster Moon, ο οποίος έχει έναν πολύ έντονο και ενθουσιώδη χαρακτήρα. Το ίδιο αίσθημα μας δίνει και το τραγούδι του. Είναι ένα κομμάτι που σου δίνει ενθουσιασμό.

Μέτα από την έρευνα για την συγκεκριμένη ταινία και συγκεκριμένα για τον συνθέτη της παρατήρησα το πόσο δουλειά χρειάστηκε για μια ταινία με κεντρικό θέμα την μουσική χρειάστηκε για να βρει τόσο ωραία όσο και η συγκεκριμένη ταινία. Η μουσική, τα τραγούδια αλλά και το soundtrack την ταινίας ήταν αυτό που σε έβαζαν στο κλίμα της ταινίας και ειδικά από τα soundtrack κατάφερνες να νιώσεις στην θέση του κάθε χαρακτήρα.

Encanto (2021)

Ξ. Ζ. (Γ Χορού), 28 Ιανουαρίου 2022

Trailer Encanto :

Το Εncanto είναι μια πρωτότυπη αμερικανική κωμωδία μουσικής φαντασίας και κινουμένων σχεδίων του 2021, παραγωγής Walt Disney Animation Studios και διανομής Walt Disney Studios Pictures. Η ταινία Encanto σκηνοθετήθηκε από τους Jared Bush και Byron Howard, σε σκηνοθεσία του Charise Castro Smith που έγραψε το σενάριο μαζί με τον Bush, και για την παραγωγή από τους Yvett Merino και Clark Spencer, με πρωτότυπα τραγούδια που έγραψε ο Lin-Manuel Miranda. Βραβεία: Best Animated Feature, Outstanding Achievement for Animated Effects in an Animated Feature, Outstanding Achievement for Music in an Animated. Με τις φωνές των Stephanie Beatriz, Maria Cecilia Botero, John Leguizamo, Mauro Castillo, Jessica Darrow…

Περίληψη:

Οι Madrigals είναι μια παράξενη οικογένεια που ζει κρυμμένη στα βουνά της Κολομβίας σε ένα γοητευτικό μέρος που ονομάζεται Encanto.

Η μαγεία του Encanto έχει ευλογήσει κάθε παιδί της οικογένειας με ένα μοναδικό δώρο κάθε παιδί, εκτός από την Mirabel (την πρωταγωνίστρια). Ωστόσο, σύντομα μπορεί να είναι η τελευταία ελπίδα των Madrigals όταν ανακαλύπτουν πως η μαγεία που περιβάλλει το Encanto βρίσκετε σε κίνδυνο.

Κάποια συγκεκριμένα αποσπάσματα για την κατανοηση ταινίας (1 – 4 λεπτα το καθενα) (πηγή Youtube):

Σκηνή 1 (intro): https://youtu.be/kzYfRLMtP9c

Σκηνή 2: Πως δόθηκε στην οικογένεια το χάρισμα: https://youtu.be/nSnFZtrS6Co

Σκηνή 3: Το νέο μέλλος της οικογενείας παίρνει χάρισμα και η σύνοδος του πρωταγωνίστρια θυμάται την δικιά της θέση

Σκηνή 4: Το ταλέντο του Antonio και οικογενειακή στιγμή

Σκηνή 5: Όταν η Mirabel ανακαλύπτει ότι το σπίτι και η μάγια πεθαίνει

Σκηνή 6: Η φήμη για τον Bruno

Σκηνή 7 (1): Το όραμα του Bruno

Σκηνή 7 (2): Το όραμα του Bruno

Μουσική

Ο Lin-Manuel Miranda είναι Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδοποιός, τραγουδι-στής, θεατρικός συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης. Είναι γνωστός για τη δημιουργία των μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ: In the Heights και του Hamilton, καθώς και για το soundtrack του Encanto της Disney.

Η Germaine Franco είναι η πρώτη Λατίνα συνθέτης. Προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο μουσικό τμήμα της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και να λάβει το Βραβείο για Εξαιρετικό Επίτευγμα για Μουσική σε Μήκος Κινουμένων Σχεδίων (COCO). Είναι η πρώτη γυναίκα συνθέτης που προσλήφθηκε από την DreamWorks Animation και την Pixar. Είναι συνεργάτης του Sundance Music Sound Design Fellow και είναι γνωστή ως η συνθέτρια για τα μαγευτικά τραγούδια στην ταινία encanto της Disney.

Ο ρόλος των τραγουδιών μέσα στην ταινία

Ο ρόλος ενός τραγουδιού μέσα σε μια ταινία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους θεατές μεταφέροντας τους συναισθήματα όπως λύπη, χαρά, νοσταλγία, αγωνία, ενθουσιασμό και περιέργεια…

Soundtrack: https://youtu.be/GB6hPH1Xl-k

“Dos Oruguitas” Lyrics

Η σκηνή μαζί με το τραγούδι

Το πρώτο από τα τραγούδια του Encanto που δεν τραγουδήθηκε μέσα στον κόσμο του ίδιου του μιούζικαλ, το “Dos Oruguitas” συνοδεύεται από κιθάρα, μεσαία νότα αργή. Το τραγούδι ονομάζετε Dos Oruguitas. Το τραγούδι δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της ταινίας και μιλάει για την αγάπη. Ο συνθέτης είναι ο Sebastián Yatra. Το συγκινητικό τραγούδι παίζει καθώς η Abuela λέει στη Mirabel πώς έχασε τον σύζυγό της και στη βαθύτατη θλίψη της, δέχτηκε το θαύμα τους. Είναι το συναισθηματικό επίκεντρο της ιστορίας της Disney και οδηγεί στη συμφιλίωση της Abuela και της Mirabel σε ένα υπέροχο θέαμα συμβολικών κίτρινων πεταλούδων.

“Waiting on a Miracle”

Το πρώτο λυπητερό τραγούδι του Encanto, το “Waiting on a Miracle” έχει να κάνει με την Mirabel να νιώθει σαν ξένη επειδή δεν έλαβε μια μαγική δύναμη από το θαύμα. Το τραγούδι ξεκινάει μεταφέροντας απογοήτευση και στενοχώρια αλλά στην συνεχεία δυναμισμό μεταφέροντας μηνύματα. Σκηνή – Σκηνικό: Το τραγούδι εμφανίζεται όταν παρακολουθεί τους συγγενείς της να βγάζουν μια οικογενειακή φωτογραφία χωρίς αυτήν.

“The Family Madrigal”

Το πρώτο τραγούδι του Encanto που είχε πολλές προβολές. Εισάγει τους χαρακτήρες στο Encanto, με ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα της μαγικής οικογένειας. Το «The Family Madrigal» περιγράφει ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής ικανότητάς τους. Μέσα από αυτό το τραγούδι προσπαθεί να μας βάλει στο πνεύμα της ταινίας λέγοντας μας περιληπτικά και με ευχάριστο τρόπο τα χαρακτηριστηκά των ηρώων, κάτι που μας προκαλεί χαρά και αγωνία.

“We Don’t Talk about Bruno”

Το τραγούδι που έγινε επιτυχία από το Encanto είναι το: “We Don’t Talk About Bruno”. Όταν η Μιραμπέλ ρωτά τη θεία της Πέπα για τον θείο της Μπρούνο - ο οποίος είναι αποξενωμένος από την οικογένεια - η Πέπα αρνείται να μιλήσει έως ότου ο σύζυγός της, Φέλιξ, αρχίζει να προδίδει πληροφορίες. Πολλοί είδαν τις αρνητικές του προβλέψεις ως κατάρες εναντίον τους. Το “We Don’t Talk about Bruno” είναι ίσως το πιο πιασάρικο τραγούδι σε ολόκληρο το soundtrack του Encanto, με φωνητικά από αρκετούς χαρακτήρες μαγευτικά τοποθετημένα, καθώς ο καθένας αφηγείται όσα γνωρίζει για το μυστηριώδες μαύρο πρόβατο τής οικογένειας. Όσο για το σκηνικό η κάμερα ξεκινά να δείχνει την πρωταγωνίστρια και τους θείους της. Μετά κατευθύνονται στην πόλη, ξανα-επιστρέφουν στην είσοδο του σπιτιού με την κάμερα να βρίσκετε ευθεία τους όταν μπαίνει στο κομμάτι η Dolores. Ύστερα στην τρίτη σκηνή βρίσκονται στο υπόγειο, μετά ξαναεπιστρέφουν στην πόλη και καταλήγουν στο σπίτι. Τα συναισθήματα που μας προκαλεί είναι ανυπομονησία, αγωνία και περιέργεια.

Τζον Γουίλιαμς στη ταινία «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» του 2001

Ρ. Α. (Γ Χορού), 3 Φεβρουαρίου 2022

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001) Official Trailer

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος είναι μια βρετανικής-αμερικάνικης παραγωγής περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2001. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κρις Κολόμπους και το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλόουβς. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και αφηγείται την ιστορία του Χάρι Πότερ, ένα αγόρι που μαθαίνει ότι είναι μάγος στα ενδέκατα γενέθλιά του και καλείται να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον και Ρούπερτ Γκριντ ενώ συμμετέχουν οι Ρόμπι Κολτρέιν, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Τζούλι Γουόλτερ, Τζον Χερτ, Τζον Κλιζ και Άλαν Ρίκμαν.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στις 16 Νοεμβρίου 2001. Έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Μέχρι σήμερα είναι 47η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της σειράς πίσω από το Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου - Μέρος 2.

Τζον Γουίλιαμς

Βασικές σκηνές

[2:30- 3:48] Η άφιξη του μικρού Χάρι

[5:47- 8:40] Ο ζωολογικός κήπος και το γράμμα

[30:00- 36:21] Το τρένο 9 ¾

[36:52- 48:00] Το Χογκουαρτς και το καπέλο της επιλογής

[1:55:06- 2:00:58] Βολντεμορτ

Ηχητικά εφέ

[00:00- 00:15] Universal

[4:05- 4:34] Χτύπημα πόρτας, σκαλιά

Στη συγκεκριμένη σκηνή βλέπουμε την θεία του Χάρι, Πετουνια να χτυπάει την πόρτα του δωματίου του καθώς ο ξάδελφος του κατεβαίνει τα σκαλιά χοροπηδώντας στο σπίτι τους.

[10:53- 11:46] Χαρτί

Σε αυτή την σκηνή βλέπουμε τα γράμματα του Χάρι για το Χογκουαρτς να βγαίνουν από το τζάκι και να γεμίζουν το σπίτι τους.

[11:46- 12:00] Θάλασσα και καταιγίδα

Στη τρίτη σκηνή βλέπουμε και ακούμε την θάλασσα στο σημείο που μετακόμισε η οικογένεια του Χάρι.

[41:30- 41:50] Χειροκρότημα και πανηγυρισμοί

Στη τέταρτη σκηνή βλέπουμε όλα τα παιδιά του Χογκουαρτς να πανηγυρίζουν στην ανακοίνωση του κοιτώνα της Ερμιόνης στη μεγάλη αίθουσα του σχολείου.

Περιγραφή σκηνών

1η σκηνή: Το σκάκι

Σε αυτή τη σκηνή, ακούμε μια έντονη μουσική που δίνει δράση και παλμό. Υπάρχουν εναλλαγές στη ποιότητα της καθώς σε αρκετά σημεία η ένταση κορυφωνόταν και γίνετε πιο γρήγορη ενώ σε άλλα πιο ήρεμη και αργή. Έχει επιλεγεί και συνθέτει με σκοπό να αγχώσει τον θεατή και να τον κάνει να σηκωθεί από τη θέση του κάνοντας τον ανυπόμονο για τη συνέχεια. Ξεκινάει αρκετά δυναμικά και όσο πάει αλλάζει την ποιότητα της, όταν φτάσει στο απόγειο της αρχίζει και γίνετε πιο μαλακή για ελάχιστα δευτερόλεπτα συνεχίζοντας έπειτα την αρχική της μορφή.

2η σκηνή: Φεύγοντας από το Χογκουαρτς

Η συγκεκριμένη σκηνή, περιλαμβάνει μια ήρεμη και γαλήνια μουσική. Περιλαμβάνει μάλιστα και το τραγούδι του βασικού θέματος της έναρξης όλων των ταινιών της συγκεκριμένης σειράς. Έχει διάφορες ανάλλαγες στο ρυθμό και ο κύριος σκοπός του είναι να ηρεμήσει τον θεατή μετά από όλα τα αγχωτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια. Του προσφέρει ανάμεικτα συναισθήματα, όπως είναι η χαρά για το καλό τέλος όλων των χαρακτήρων άλλα και στεναχώρια για το τέλος της ταινίας καθώς και ανυπομονησία για την επόμενη.

Επίλογος

Η 2η εργασία του πρώτου τετράμηνου μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς χρειάστηκε να αναζητήσω τα κομμάτια της ταινίας, τα ηχητικά της εφέ άλλα και να μάθω παραπάνω πληροφορίες για κάθε σκηνή ξεχωριστά. Ο Βασικός λόγος που την θεωρώ πιο ελκυστική σε σχέση με την προηγουμένη είναι ότι σε προτρέπει να προσέξεις περισσότερα από την πρώτη φορά που την παρακολούθησες.

Άλαν Μένκεν, Ηρακλής: πέρα από το μύθο του 1997

Σ. Κ. (Γ Χορού), 29 Ιανουαρίου 2022

Ηρακλής - Αστείες σκηνές του Άδη

Ηρακλής: πέρα από το μύθο

Ο Ηρακλής: Πέρα από το μύθο είναι μουσική, κωμική αμερικανική ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων του 1997, σε παραγωγή Walt Disney Feature Animation για τη Walt Disney Pictures. Η σκηνοθεσία ανήκει στους Ρον Κλέμεντς και Τζον Μάσκερ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ντόνοβαν Τέιτ ως Ηρακλής, η Σούζαν Ίγκαν ως Μέγαρα, ο Ντάνι Ντε Βίτο ως Φιλοκτήτης κι ο Τζέιμς Γουντς ως Άδης. Κατατάσσεται στις 8 πιο επιτυχημένες ταινίες της Disney. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ για το τραγούδι ‘Go the distance’ και έχει κατακτήσει 3 βραβεία Annie.

Ο Άλαν Μένκεν, ο συνθέτης της ταινίας ,είναι Αμερικανός συνθέτης θεάτρου, κινηματογράφου και πιανίστας. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1949, στη Νέα Υόρκη και παντρεύτηκε την μπαλαρίνα χορεύτρια Τζανής Μένκεν, απέκτησε 2 γιους και πέθανε σε ηλικία 72 χρονών. Είναι περισσότερο γνωστός για τις μουσικές του συνθέσεις σε ταινίες της Walt Disney Animation Studios. Έχοντας κερδίσει 8 Όσκαρ για τις μουσικές του και τα τραγούδια του, είναι ο δεύτερος σε κατηγορία της μουσικής με τα περισσότερο κερδισμένα Όσκαρ. Μερικά από τα πιο γνωστά του μουσικά θέματα του είναι:

μέσω των οποίων έχει κερδίσει και Όσκαρ. Έχει γράψει, επίσης, και μουσική για το Μπρόντγουεϊ.

Στην ταινία κυριαρχεί η μουσική γκόσπελ. Με τον όρο γκόσπελ (αγγλικά: gospel, ευαγγέλιο) αναφερόμαστε στη μουσική η οποία προήλθε από την παράδοση της εκκλησιαστικής λειτουργίας προτεσταντικών εκκλησιών στην Αμερική, και αναπτύχθηκε γύρω στο 1870, με σαφείς μουσικές επιρροές από τα σπιρίτσουαλς και τα μπλουζ. Χαρακτηριστικό της μουσικής γκόσπελ είναι οι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί σε στιλ ρετσιτατίβο (είδος μουσικής απαγγελίας), το μελισματικό τραγούδι και η πληθωρική εκφραστικότητα. Γενικότερα αποτελεί μια θρησκευτική μετεξέλιξη της μουσικής έκφρασης των μαύρων.

Πίνακας ορισμένων μουσικών σκηνών

ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ
0:00-0:34 ΣΚΗΝΗ 1 Αγάλματα μέσα σε ναό Αφηγητής - συνοδεία ορχήστρας(soundtrack) -
0:35-2:16 ΣΚΗΝΗ 2 Ελληνικός αμφορέας -Μούσες + τέρατα - Βουνό Ολύμπου Gospel music 0:35 σπάσιμο βάζου, 0:33 + 0:40 ήχοι τιτάνων, 0:49 κεραυνός Δία

Οι πρώτες σκηνές της ταινίας είναι εξαιρετικά καθηλωτικές. Η εύθυμη μελωδία σε συνδυασμό με τις παιχνιδιάρικες φιγούρες συναρπάζουν τον ακροατή, του δίνουν μια αίσθηση χαλαρότητας και τέρψης. Η δεύτερη σκηνή είναι κυρίως χαρωπή και διασκεδαστική με μια πινελιά δέους ενώ η πρώτη σκηνή έχει ύφος επιβλητικό κι μας προϊδεάζει πως κάτι επικό θα ακολουθήσει. Γενικώς το εισαγωγικό θέμα είναι αυτό που ξεσηκώνει τον θεατή κι σε ωθεί να συνεχίσει την προβολή.

Ο Ηρακλής: Πέρα από το μύθο, είναι ιδανική ταινία για μικρούς και μεγάλους. Η μουσική είναι εξαιρετική με μεγάλη γκάμα τραγουδιών και σπιρτουόζα. Τέλος εμπεριέχει πολλές πανανθρώπινες ιδέες κι ηθικά μηνύματα. Προσωπικά η ενασχόλησή μου με αυτό το θέμα της εργασίας ήταν πολύ εποικοδομητική.

Γνώρισα τον Άλαν Μένκεν, έμαθα πληροφορίες σχετικά με την αγαπημένη μου ταινία, συνάντησα ένα νέο είδος μουσικής που δεν γνώριζα (γκόσπελ) και τέλος απόλαυσα να ακούω την εισαγωγή της ταινίας ξανά κι ξανά για να βρω σε ποιο χρόνο, που και πως παίζεται η μουσική της ταινίας.

ΠΗΓΕΣ:

https://youtu.be/RRq7lLawQB4

https://el.wikipedia.org/wiki/Άλαν_Μένκεν

https://el.wikipedia.org/wiki/Ηρακλής_(ταινία,_1997)

Μάνος Χατζιδάκις στην ταινία «η Αλίκη στο ναυτικό» του 1961

Τ. Ε. (Γ Χορού), 28 Ιανουαρίου 2022

Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στις 20 Φεβρουαρίου του 1961. Σκηνοθέτης της είναι ο Αλέκος Σακελλάριος. Πρωταγωνιστές της είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Λάμπρος Κωσταντάρας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις συνέθεσε τα εξής:

• Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, ερ. 1 (σουίτα για πιάνο) 1947
• Γυάλινος κόσμος (Θέατρο Τέχνης) 1947
• Ματωμένος Γάμος, ερ. 3 (θέατρο) 1948
• Λεωφορείον ο πόθος (θέατρο, τργδ: «χάρτινο το φεγγαράκι») 1949
• Έξι λαϊκές ζωγραφιές, ερ. 5 (μπαλέτο) 1950
• Καταραμένο Φίδι, ερ. 6 (σουίτα μπαλέτου) 1950
• Ιονική σουίτα, ερ. 7 (έργο για πιάνο) 1952
• Ο κύκλος του C.N.S. ερ. 8 (κύκλος τραγουδιών για βαρύτονο) 1953
• Μαγική πόλις (κινηματογράφος, τργδ «Μια πόλη μαγική») 1954
• Σουίτα για βιολί και πιάνο, ερ. 7α 1954
• Στέλλα (κινηματογράφος), 1955
• Ο κύκλος με την κιμωλία, ερ. 13 (θέατρο) 1957
• Παραμύθι χωρίς όνομα, ερ. 11 (θέατρο) 1959
• Όρνιθες, ερ. 14 (Αρχαία κωμωδία) 1959
• Το νησί των γενναίων (κινηματογράφος) 1959
• Ευρυδίκη (θέατρο, εκδόθηκε το ομώνυμο τργδ) 1960
• Το ποτάμι (κινηματογράφος) 1960
• Ελλάς, η χώρα των ονείρων (ντοκυμαντέρ) 1960
• Πασχαλιές μέσα απ’ τη νεκρή γη (διασκευή 12 παλιών λαϊκών για ορχήστρα) 1961
• Η κλέφτρα του Λονδίνου (θέατρο) 1961
• The 300 Spartans (κινηματογράφος), 1961
• Καίσαρ και Κλεοπάτρα, ερ 21 (θέατρο) 1962
• Οδός ονείρων, ερ. 20 (θέατρο) 1962
• Μαγική πόλις (θέατρο, σε συνεργασία με τον Μ. Θεοδωράκη) 1963
• America – America (κινηματογράφος) 1963
• Το χαμόγελο της Τζοκόντας, ερ. 22 (για ορχήστρα) 1964
• Δεκαπέντε Εσπερινοί (διασκευή τραγουδιών για ορχήστρα) 1964
• Μυθολογία, ερ. 23 (κύκλος τραγουδιών) 1965
• Καπετάν Μιχάλης, ερ. 24 (θέατρο) 1966
• Blue (κινηματογράφος) 1967
• Reflections, ερ. 27 (10 τραγούδια με το New York Rock ‘n’ Roll Ensemble) 1968
• Ρυθμολογία, ερ. 26 (έργο για πιάνο) 1971
• Ο Μεγάλος Ερωτικός, ερ. 30 (κύκλος τραγουδιών) 1972
• Ο οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι κι ο Αλκιβιάδης, ερ. 32 (κύκλος τραγουδιών σε θεατρική μορφή) 1973
• Sweet movie (κινηματογράφος) 1974
• Αθανασία ερ. 31α (κύκλος τραγουδιών) 1975
• Τα παράλογα, ερ. 32 (κύκλος τραγουδιών) 1976
• A la recherché de l’ Atlantide I & II (ντοκυμαντέρ) 1977
• Η Εποχή της Μελισσάνθης, ερ. 37 (καντάτα) 1980
• Για την Ελένη, ερ. 38 (κύκλος τραγουδιών) 1980
• Πορνογραφία, ερ. 43 (μουσικό θέαμα), 1982
• Χειμωνιάτικος Ήλιος, ερ. 44 (κύκλος τραγουδιών) 1983
• Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς, ερ. 42 (κύκλος τραγουδιών) 1984
• Σκοτεινή Μητέρα, ερ. 45 (κύκλος τραγουδιών) 1986
• Ήσυχες μέρες του Αυγούστου (κινηματογράφος) 1992
• Αντικατοπτρισμοί 1993
• Αμοργός, ερ. 46 (καντάτα, ανολοκλήρωτο, εκδόθηκε μετά τον θάνατο του συνθέτη) 1997
• Τα τραγούδια της αμαρτίας, ερ. 50 (κύκλος τραγουδιών, ανολοκλήρωτο, εκδόθηκε μετά τον θάνατο του συνθέτη) 1994

Στις 17 Απριλίου του 1961 βραβεύτηκε με το πρώτο του όσκαρ, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η πρώτη σύνθεση που θα αναφερθώ είναι «ο γλάρος» όπου λαμβάνει τόπο πάνω στο πλοίο μέσα στον θάλαμο των ναυτών.

Η δεύτερη σύνθεση που θα αναφερθώ είναι «τράβα μπρός» όπου λαμβάνει τόπο όπου και «ο γλάρος».

Το συναίσθημα που μου προκάλεσαν και οι δύο συνθέσεις ήταν εξίσου ευχάριστο και διασκεδαστικό. Τυχαίνει να είναι και μια από τις αγαπημένες μου ταινίες οπότε εχώ μια παραπάνω αδυναμία.

Πηγές:

https://youtu.be/NfaqpVJGrwQ

https://youtu.be/ca3Fw1ZxWmo

https://el.wikipedia.org/wiki/Μάνος_Χατζιδάκις

Κρίστεν Άντερσον, Κρίστοφ Μπέκ και Ρόμπερτ Λόπεζ στην ταινία FROZEN (Ψυχρά και ανάποδα) του 2013

Χ. Σ. (Γ Χορού), 6 Φεβρουαρίου 2022

Η ταινία FROZEN είναι αμερικάνικη ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων της Disney του έτος 2013 εμπνευσμένη από τους σκηνοθέτες Κρίς Μπάκ και Τζένιφερ Λί. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Έλσα μία πριγκίπισσα με ιδιαίτερες ικανότητες, η αδελφή της η Άννα, ο Κρίστοφ με τον τάρανδό του τον Σβέν και ένας χιονάνθρωπος ο Όλα. Η συγκεκριμένη ταινία δεν έχει πάρει διακρίσεις αλλά, έχει αγαπηθεί πολύ από παιδιά και ενήλικες!

Συνθέτης Κρίστεν Άντερσον

Η Κρίστεν Άντερσον γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1972 στην Νέα Υόρκη. Η Κρίστεν, έχει επενδύσει μουσικά τις ταινίες Ψυχρά και Ανάποδα 1 και 2, Gigantic, ο Γουίνι το αρκουδάκι, Κρίστοφερ και Γουίνι και άλλα πολλά. Έχει πάρει βραβείο Oscar καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το Remember Me, βραβείο Grammy καλύτερου άλμπουμ μουσικής επένδυσης για το Frozen. Επίσης, έχει γράψει τα τραγούδια Agatha all along, do you want to built a snowman, lifes too short, spring pageant και άλλα.

Πρώτη προβολή

Σκηνή 1

[0:08:19 / 0:08:38] =Τραγούδι: Do you want to built a snowman. Εσωτερική εικόνα, με την Άννα μικρή να αντικρίζει ένα χιονισμένο τοπίο και στην συνέχεια να είναι έξω από το δωμάτιο της Έλσας αναζητώντας την( δύο πρόσωπα αναφέρονται σε αυτή την σκηνή.

Σκηνή 2

[0:08:58/ 0:11:38]= Στην δεύτερη σκήνή, αντικρίζουμε την Έλσα, η οποία δεν γνωρίζει τον τρόπο για να διαχειριστεί τις δυνάμεις της ενώ η Άννα συνεχίζει να απορεί για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους και μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο χάθηκαν οι γονείς τους.

Δεύτερη προβολή

[0:31:10/ 0:31:23]= Μουσικη Let it go (αυτό είναι το βασικό τραγούδι της ταινίας και πρώτα 13 δευτερόλεπτα είναι η αρχή του τραγουδιόυ, η οποία, δεν έχει λόγια. Τα ηχητικά εφέ σε αυτή την σκηνή είναι τα εξής: το χιόνι που πεφτεί, ο αέρας που φυσάει, τα βήματα της Έλσας στον πάγο και ο ήχος της χρυσόσκονης που αφήνει πίσω της. Επίσης, το σκηνικό εξελίσσεται σε ένα χιονισμένο βουνό.

Σάουντρακ της ταινίας

Στην συγκεκριμένη ταινία υπάρχουν 30 τραγούδια που έχουν βγει σε CD για τα ακούνε τα μικρά παιδιά!

Ανάλυση

Η πρώτη αγαπημένη μου σκηνή, είναι όταν η Άννα σώζει την αδελφή της την Έλσα και θυσιάζεται εκείνη για αυτή και γίνεται πάγος και με την σειρά της η Έλσα μέσα από την αγάπη της για την Άννα με μία μοναδική και ιδιαίτερη αγκαλία που της κάνει, ζωντανεύει και αρχίζει να λιώνει ο πάγος σε όλο το βασίλειο. Η μουσική επένδυση της συγκεκριμένης σκηνής είναι συγκλονιστική!

Η δεύτερη αγαπημένη μου σκηνή που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση, ήταν όταν η Έλσα έφτιαξε το παγωμένο βασίλειό της, ανήμπορη να ελέγξει τις δυνάμεις της. Η μουσική Let it go ήταν αυτή που συνοδεύει την συγκεκριμένη σκηνή.

Επίλογος- Πηγές

Η συγκεκριμένη εργασία, με έκανε να καταλάβω πώς η μουσική κάθε ταινίας, (ανεξαρτήτως του είδος της) είναι αυτή που προκαλεί τα συναισθήματα στους θεατές και ακροατές της! Μέσα από την μουσική της ταινίας, γίνεσαι ένα με τους πρωταγωνιστές και οι σκηνές αλλά και τα αντικείμενα παίρνουν άλλη διάσταση με αποτέλεσμα η μουσική να ενισχύεται και να γίνεται πιο ιδιαίτερη και μοναδική!!!! Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω την ανάλυση της μουσικής της ταινίας πουθενά!